VPN Beginners Guide – Afgørende spørgsmål, du skal stille, inden du får en VPN

Velkommen til Virtual Private Network (VPN) 101. Som en kort introduktion har jeg brugt VPN’er i relativt kort tid – faktisk mindre end et år. Før det havde jeg dog allerede siddet på hegnet i et stykke tid.


Over en periode på mere end to år kom mange spørgsmål ind i mit sind, hvoraf nogle rejste endnu flere spørgsmål. Den første hindring, der skulle overvindes, var i begyndelsen:

Hvad er en VPN?

En VPN forbinder din pc, Mac, tablet eller anden enhed til internettet via en anden computer. Du opretter forbindelse til internettet via en anden computers internetforbindelse i stedet for direkte via din egen. Bortset fra det krypterer VPN også de data, du sender, så de holdes sikre.

Hvorfor skulle jeg bruge en VPN?

VPN’er maskerer din placering

I sin mest basale form tilbyder en VPN brugerne en måde at oprette forbindelse til internettet sikkert og privat. Ved først at oprette forbindelse til en VPN-tjeneste, før du routes til den internetadresse, du er på vej til, er din placering kun kendt af VPN-udbyderen.

Lad os se, hvad dette er nyttigt til:

 1. Indholdsadgang
  De fleste VPN’er har flere placeringer, du kan vælge at vise din placering som fra, så det hjælper dig med at komme omkring geografiske begrænsninger i nogle tilfælde. Nogle tjenesteudbydere på Internettet begrænser tingene fra bestemte placeringer. Tag for eksempel Netflix, der har forskellige film til forskellige geografiske zoner.

  Naturligvis hjælper det dig også med at komme dig rundt censur af indhold i forskellige lande (hvis liste vokser).

 2. Privatliv
  Hvis du nogensinde har spekuleret på, om regeringer eller internetudbydere (ISP’er) snooping på alt, hvad du gjorde online, er en VPN absolut for dig. Vidste du, at i mange lande, dit ISP kan sælge din browserhistorik til marketing- og reklamebureauer? Og at hvis mange regeringer anmoder herom, er de lovligt forpligtet til at udlevere logfiler over din online aktivitet?

Hvordan fungerer en VPN?

Hvordan fungerer VPN

* Dette er et grundlæggende diagram over, hvordan dataflyten går, hvis du bruger en VPN. Billedet stammer fra ExpressVPN, men alle VPN-forbindelser med enkelt afvisning fungerer på samme måde.

Når du prøver at få adgang til et websted på Internettet, dirigerer din computer i en normal internetforbindelse anmodningen via din ISP-server, som derefter forbinder dig til webstedet. I en VPN-forbindelse opretter du direkte forbindelse til VPN’s server ved at omgå din ISP’s server.

Hvis du har hørt om en firewall før, fungerer VPN på en lignende måde og beskytter og beskytter din internetforbindelse ved hjælp af private servere og krypterede datastrømme.

Vil bruge en VPN holde mine oplysninger sikre?

Et af de vigtigste elementer i en VPN, der gør det så ønskeligt, er sikkerhed. I en VPN-forbindelse er alle de data, du sender og modtager, krypteret. Så hvis nogen skulle forsøge at opfange de data, du sender, ville denne kryptering holde dig sikker (eller i det mindste mere sikker end hvis de blev transmitteret uden kryptering).

Overvej disse scenarier; Du handler online og skal foretage et køb – dine kreditkortoplysninger skal muligvis videregives til sælgeren. Du er på en café og prøver at få adgang til din e-mail-konto – dit kodeord skal sendes til din e-mail-server for verifikation. Dette er kun to enkle tilfælde, hvor en VPN kan holde dig og dine data sikre.

Er jeg virkelig ikke sporbar med en VPN?

En VPN IP-adresse og krypteret trafik alene er ikke nok til at du kan forblive usporelig. Det er sandt, at det gør dig vanskeligere at spore, men for en person med de rigtige tekniske færdigheder kan der være måder omkring dette.

Din IP-adresse er ikke det eneste, der identificerer dig online. Der har faktisk også været tilfælde, hvor VPN’er er blevet kendt for lækker faktiske IP-adresser.

Andre metoder til at spore dig inkluderer doxing, brug af malware, almindelig gammel skødesløshed og mere.

Jeg vil sige, at hvor anonym og ikke-sporbar du gerne ville være (eller hvor paranoid du er) ville påvirke den nøjagtige kombination af tjenester, du bruger sammen.

For eksempel kan du bruge en VPN kombineret med en anonym browser som TOR plus et Internet Security-program såvel som at udøve noget hjernekraft i det, du gør online, især med hensyn til informationsdeling.

Så det korte svar her ville være nej, du er ikke helt sporbar.

Sådan beskytter VPN dine oplysninger

1. Kryptering

Når du er tilsluttet en VPN-tjeneste, passerer al din internettrafik og kommunikation gennem en sikker tunnel. Det er det, der holder dine oplysninger private og sikre.

Hver VPN bruger forskellige protokoller til dette, der har forskellige niveauer af sikkerhed. Her er nogle eksempler;

 • Internet Protocol Security (IPSec)
  IPSec autentificerer internetsessionen og krypterer data under forbindelsen. Det har to tilstande, Transport og Tunneling, så data er sikre under overførsel mellem forskellige netværk. IPSec kan kombineres med andre sikkerhedsprotokoller for at gøre sessionerne endnu mere sikre.
 • Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP)
  L2TP er en af ​​de andre protokoller, der kan bruges med IPSec. Det skaber en tunnel mellem to punkter, som IPSec håndterer krypteringen af ​​de data, der sendes mellem dem.
 • Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP)
  PPTP er en alt-i-en-protokol, der både skaber tunnelen og krypterer data. Det er meget almindeligt anvendt og understøttet, selv på Mac- og Linux-systemer.

2. Ingen logpolitik

Dette er noget, der skal tages til efterretning, da ikke alle VPN’er har en ingen-logging-politik. Logfiler er historiefiler, der registrerer din Internet-trafikhistorie. Hvis der ikke opbevares logfiler, kan VPN-tjenesteudbyderen naturligvis ikke sælge den eller udlevere den til nogen regering eller retshåndhævende agentur, ikke?

Hvis en VPN ikke har nogen logningspolitik, angives dette ofte meget tydeligt på deres websted. Tag for eksempel PureVPN, en blandt mange, der ikke fører logfiler.

vpn-service uden at logge

Sådan bruges en VPN?

De fleste VPN’er har deres egne processer, men den grundlæggende teori er, at du installerer VPN-softwaren på en enhed (f.eks. Din router, pc eller smartphone). Konfigurationen kan være så enkel som at indtaste dit VPN-brugernavn og din adgangskode, når du starter softwaren, men der er nogle VPN’er, der giver dig flere muligheder.

Disse kan involvere valg af den sikkerhedsprotokol, du gerne vil bruge, eller manuelt vælge, hvilken serverplacering du foretrækker at oprette forbindelse til.

Hvilke enheder fungerer en VPN på?

Der er tre hovedkategorier af poster, som VPN’er normalt kan arbejde på (afhængigt af tjenesteudbyderen): Desktops / Laptops, Smartphones / Tablets og routere. Mere specifikt vil de normalt arbejde på platforme, der tilbyder Windows, Mac OS, iOS, Android og Linux (De fleste router er Linux-baserede).

Vær opmærksom på, at ikke alle routere understøtter brugen af ​​VPN’er. Hvis du bruger et af de bedre, populære mærker og modeller, er det sandsynligt, at du kan bruge en VPN, men det ville være bedre at kontakte producenten eller blot dele et forum ud og spørge. Jeg bruger en TP-Link Archer C7, hvilket gør.

Expressvpn-konfigurationsside

* VPN har normalt en guide, du kan følge for at hjælpe dig med at konfigurere på flere enheder

Jeg ved, at der er nogle steder derude, der siger, at du har brug for brugerdefineret firmware, f.eks DD-WRT eller Tomat, men det er simpelthen ikke sandt. Hvis din router IKKE oprindeligt understøtter en VPN, kan det at hjælpe dig med at blinke den til en af ​​dem muligvis hjælpe dig.

Dernæst kommer advarende note: Selv hvis du bruger en VPN på din mobiltelefon, er der mange mobile apps (som du muligvis har installeret), som har meget mere information end din IP-adresse. Kan du huske de irriterende tilladelser, du måtte give, da du installerede dem? Dette betyder, at selv med VPN kan dine data stadig sendes til udviklerne af disse apps.

Hvor vanskeligt er det for mig at bruge?

Meget enkelt sagt; ikke rigtig. Næsten alle VPN-udbydere har omfattende tutorials om, hvordan man opsætter deres applikationer på flere enheder. Jeg har gennemgået et vist antal af dem, og nogle går endda så langt som at have trin for trin videoer om, hvordan man opsætter.

Se ExpressVPNs side Sådan opsættes siden som et eksempel.

expressvpn vpn steup med instruktioner

De fleste VPN-udbydere vil have noget lignende som har ekstremt detaljerede instruktioner. Faktisk er nogle så let at konfigurere, at alt hvad du skal gøre efter installationen af ​​appen er at indtaste dit brugernavn og din adgangskode, derefter vælge en server og slukke.

Vil en VPN bremse min internetforbindelse?

Svaret på dette ville måske være. På grund af tjenestens art vil der normalt ske en svag afmatning. Men med næsten alle hæderlige VPN-tjenester vil denne afmatning ofte ikke ses.

Hvis din internetudbyder imidlertid afbryder internethastigheder nogle gange af en eller anden grund, kan brugen af ​​en VPN forbedre dine hastigheder. Mange VPN-udbydere på topniveau har fremragende netværk, der bruger tier-1-båndbreddeudbydere.

Som tommelfingerregel vil alle hastighedsfald, du bemærker, være lidt større, jo længere væk serveren du vælger at oprette forbindelse til er.

Teknisk note om hastighed

Din hardware spiller en afgørende rolle i forbindelseshastigheden. Når VPN krypterer dine data, kræver processen meget computerkraft. Hver enhed har en mikroprocessor i hjertet, hvilket påvirker hastigheden, hvorpå enheden gør tingene. Denne hastighed er klassificeret i gigahertz (GHz).

Jo højere GHz, jo hurtigere er krypteringen og derfor hurtigere forbindelseshastighed.

Den gennemsnitlige router spænder i processorhastighed fra 800 MHz til 1,2 GHz (selvom der er modeller med højere ende, der bedømmer 1,8 GHz eller mere). Den gennemsnitlige bærbare computer kører på omkring 1,6 GHz til 2,2 GHz, mens den gennemsnitlige pc kører mellem 2,6 og 3,4 GHz.

VPN-forbindelseshastighed

Når du kører en VPN-tjeneste på en router med en processor, der er klassificeret til 1 GHz, nedsættes VPN-linjens hastighed markant. I henhold til TorGuard teknisk support, som jeg konsulterede med, er den maksimale hastighed, jeg kan få via en routerdistribution her, omkring 17 Mbps. At køre den samme VPN på en bærbar computer ved 1,8 GHz giver dig en hastighed på omkring 150 Mbps.

Pointen her er, at der er mange bevægelige dele til en VPN-ydelse, så for at nyde maksimale fordele ved en hurtig VPN-forbindelse er dit eget udstyr også integreret.

Sådan vælges den rigtige VPN-udbyder?

VPN-udbydere

Der er bogstaveligt talt snesevis (hundreder, hvis du tæller mindre udbydere) af VPN-tjenester tilgængelige. Nogle af dem er mainstream VPN-udbydere, der specialiserer sig i det, men der er også mange internetsikkerhedsfirmaer i dag, såsom F-Secure, Kaspersky og Avira, der har forgrenet sig til VPN-spillet.

Så med det, hvordan skal du vælge den rigtige, da det sandsynligvis bliver bombarderet dagligt med ‘VPN Deals’, når du skriver det søgeudtryk i Google? At finde den rigtige VPN til dig, koges ned til kun et par nøgleelementer:

1. Omkostninger kontra sikkerhed

Dette er den ældgamle klausul ‘du kan ikke have alt’. Jo mere det koster, desto bedre bliver tjenesten sandsynligvis. Ikke ALLTID, men som tommelfingerregel. De fleste VPN-udbydere kan debitere dig måske et par dollars om måneden, men hvis du virkelig er paranoid over dit privatliv og sikkerhed, vil du virkelig snakke om lidt ekstra for ro i sindet? Vælg den balance, der passer til din sind, og hold dig klar over dine hovedmål med at abonnere på en VPN-tjeneste.

2. Holder det logfiler?

Dette er meget vigtigt. Uanset hvad dit budget eller formål er, er en VPN-udbyder, der holder logfiler, bare en enorm dåse orme, der venter på at blive åbnet. Og du ved, hvad der sker, når denne dåse åbnes. Bare det at have logfilerne beder bare om problemer – tjenesteudbydere har været kendt for at spænde under regeringspres mange gange før. Vælg en udbyder, der er meget streng omkring politikken uden logfiler.

3. Antal og placering af servere

Dette er mere anvendeligt for personer, der bruger VPN’er i top, omgå geografiske begrænsninger. For eksempel, hvis du gerne vil have adgang til Netflix-indhold fra den amerikanske region, har du brug for en … amerikansk server på din VPN! Jo flere serverplaceringer en udbyder har, jo flere muligheder har du. Jo større antallet af deres servere er, jo mere sandsynligt er din forbindelse jævn og hurtig.

4. Hvor meget for hvor mange forbindelser

Dagens gennemsnitlige husstand er blevet vanvittigt på enheder. Forestil dig endda kun et par, der hver har en bærbar computer, tablet og smartphone – Det er seks enheder under ét tag. Sørg for, at antallet af forbindelser, VPN-udbyderen, du tilmelder dig, passer til din livsstil.

5. IP lækker

Dette er et spørgsmål, der i stigende grad er kommet frem til sent. Tilsyneladende havde nogle VPN-udbydere små tekniske problemer, og deres kunders rigtige IP’er lækkede, hvilket betyder, at de betalte for en service, der ikke fungerede. For at overvinde dette problem tilbyder mange VPN’er en prøveperiode, du kan tilmelde dig. Sørg for, at du kontrollerer din forbindelse godt i denne prøveperiode, og hvis din IP lækker, ved du godt, hvad du skal gøre – Kør.

6. Brugergrænseflade

Jeg drøftede, om jeg skulle tilføje denne vare eller ej, men til sidst overvandt min OCD mig. Nogle VPN’er har så crappy grænseflader, at der simpelthen er AWFUL at bruge. Bare … kig inden du tænker på den treårige diskonterede plan, ok?

Hvordan kan jeg se, om min VPN er god?

VPN-tjenester baserer selvfølgelig deres salg på privatliv og sikkerhed. Så hvordan ved du, om den, du har valgt, fungerer som den skal? Ved du, om din IP holdes sikker? Hvad med de lækager, du har hørt om?

Disse bekymringer skyldes undertiden, hvad jeg kalder ‘ødelagte funktioner’ i nogle VPN-udbydere. Dette betyder, at de ikke fungerer som annonceret, hvilket betyder, at din identitet kan være i fare.

Her er nogle enkle tess, der kan hjælpe dig.

 • Besøg IPLeak og læse de oplysninger, der er præsenteret for dig der. Hvis din VPN fungerer som den skal, ser du på VPN-serveroplysningerne i stedet for din rigtige info. DNSLeakTest kan også gøre noget lignende, hvis du gerne vil have et alternativ.
 • Hvis du vil teste din VPN-hastighed, skal du besøge Speedtest eller TestmyNet og køre testene der. Du kan køre dem før og efter at have oprettet forbindelse til din VPN-server for at teste forskellen i hastighed og latenstid.

test vpn-hastighed

* SpeedTest viser din upload- og downloadhastighed samt forsinkelse til den nærmeste server.

Der er selvfølgelig mere avancerede tests, som du kunne udføre, men disse er lidt mere detaljerede at medtage.

Selv hvis du er tilfreds med den VPN-tjeneste, du bruger, er det en god ide at køre test fra tid til anden for at sikre din egen ro i sindet.

Er VPN’er lovlige?

Dette kan synes at være et underligt spørgsmål for nogle at stille, da der er så mange VPN-udbydere rundt omkring, men husk, at Internettet ikke har en eneste regering, der kontrollerer det. Du er dog begrænset af lovgivningen i det land, du bor i, så sørg for, at en VPN er lovlig i dit land, før du køber et abonnement.

Før du spotter, så lad mig fortælle dig, at der er nogle meget ukomplicerede lande derude. Tag for eksempel De Forenede Arabiske Emirater (UAE). Bliv fanget ved hjælp af en VPN-tjeneste i UAE kan lande dig med en enorm bøde på mellem US $ 100 og 500.000.

Ikke overraskende, Kina har også for nylig vedtaget regulering der kun tillader brug af regeringsgodkendte VPN-tjenester. Det er meningen, at dette er for at “regulere VPN’er, der ulovligt udfører grænseoverskridende operationelle aktiviteter”, men som vi alle ved, er det blot endnu en udvidelse af Kinas store firewall.

Og til sidst – Hvis du overvejer at bruge en VPN bare for at komme omkring en censur firewall på din arbejdsplads eller skole – kan du blive fyret eller bortvist (afhængigt af din position). Kapish?

Hvorfor er VPN’er ulovlige nogle steder?

Det afhænger virkelig, men for det meste har lande, der forbyder VPN’er, en tendens til at have strengere kontrol over deres borgerliv. Ved at forbyde VPN’er er de lettere i stand til at overvåge al online bevægelse, deres borgere foretager.

Her er nogle af hovedårsagerne;

 • Moralske grunde (f.eks. Singapore)
 • Politisk stabilitet (f.eks. Jordan, Libyen)
 • National sikkerhed (f.eks. Indien, Rusland)
 • Alle ovenstående (f.eks. Nordkorea, Kina)

Kan min VPN-tjeneste blokeres?

Nogle lande, der virkelig er uhåndspændte omkring deres internetcensur, er gået i en grad af at blokere VPN-tjenester. Selvom de ikke kan afkryptere dataene, har VPN-blokering i disse lande vist sig at have blokeret VPN-adgang ved at stoppe adgangen til porte, der normalt bruges af fælles VPN-protokoller.

Tag f.eks. Great Firewall of China, som er en lille del af landets samlede bestræbelser på at opretholde den offentlige sikkerhed ved tæt overvågning af informationssystemer.

Kan jeg torrent med en VPN?

Peer-to-Peer-fildeling eller Torrenting er ikke ulovligt, men det har været kendt for at hæve flag, da status for de filer, der deles, ikke altid er kendt. For eksempel er det muligvis i strid med Digital Millennium Copyright Act at dele visse videofiler. Nogle copyright-beskyttede software har også været kendt for at have piratkopierede versioner cirkuleret via Torrenting.

Imidlertid har torrenting også været kendt for at forbruge høj båndbredde, så der er nogle VPN-udbydere, som enten ikke vil tillade torrenting på deres tjenester, eller som har båndbreddebegrænsninger på plads i disse scenarier.

Hvis du leder efter en VPN-service, der er torrent-venlig, skal du sørge for, at det også udtrykkeligt er angivet på deres websteder.

Her er nogle VPN’er, der er torrentvenlige:

Hvad er en ‘kill switch’?

De fleste mennesker bruger VPN’er til at sikre deres privatliv, hvilket er mest vigtigt for dem. Derfor introducerede mange VPN-tjenester konceptet om en ‘kill switch’. Disse er beregnet til at hjælpe med at skære din forbindelse øjeblikkeligt, hvis din service til VPN-serveren afbrydes af en eller anden grund.

Dette hjælper med at forhindre, at din faktiske IP udsættes, mens VPN-tjenesten ikke er tilgængelig.

Hvis du foretrækker forbindelsesforholdet i stedet for at droppe, kan du selvfølgelig i mange tilfælde bare vælge at slukke dræbningen.

Vil anvendelse af en VPN påvirke min online spil?

Spillere er ofte meget kritiske over for at introducere eventuelle nye elementer i deres netværk, da de altid er meget bange for tilføjelsen, der muligvis medfører yderligere forsinkelse. Latency er en morder til online spil, og jeg har personligt set spillere skrige på skærme, når de står over for usædvanligt lang pingetid.

Nogle har set VPNs kritisk, da de spekulerer på, hvordan det er, at tilføjelse af et ekstra lag mellem dem og spilserveren muligvis kan reducere deres latenstid. Husk, at du kan vælge, hvilken server på din VPN, du gerne vil oprette forbindelse til.

Ved at oprette forbindelse til den serverplacering, der er tættest på din gaming-server, er det sandsynligt, at du vil se forbedrede ping-timinger.

Bortset fra det betyder flere serverplaceringer også, at du kan spille servere fra lande / regioner, som du normalt ikke kunne.

Kan jeg bruge en gratis VPN?

Der er ganske mange gratis at bruge VPN-tjenester derude, faktisk, hvoraf nogle køres af bona fide internetsikkerhedsfirmaer som Kaspersky. Der er dog ofte små tekniske problemer, når man overvejer disse.

 1. Mange af de gratis VPN’er tilbyder begrænset båndbredde
 2. Der er normalt meget begrænsede placeringer og / eller servere tilgængelige
 3. Sikkerheden ved dine data kan være tvivlsom
 4. Tjenestens kvalitet kan være tvivlsom
 5. Der er normalt begrænsninger på plads

Overvej dette:

Gratis tjenesteudbydere skal tjene indtægter fra SOMMEHVER, og disse virksomheder håndterer dine data.

Hvor meget koster en VPN-service?

Ekskluderer de gratis VPN-tjenesteudbydere, kan du sandsynligvis forvente at betale et vilkårligt sted mellem $ 2- $ 10 om måneden, afhængigt af forskellige faktorer. Planfunktioner og betalingsperioder indgår ofte i prisen. Jo længere en periode du vælger at betale for på forhånd, jo lavere vil prisen normalt være.

Tag sagen om NordVPN, hvilke priser afhængigt af hvor lang periode du vælger. Ved at betale månedligt er prisen $ 11,95, men hvis du betaler årligt, falder prisen til $ 5,74 om måneden. Hvis du vælger den tre-årige plan, falder det til så lidt som $ 2,75 pr. Måned, hvilket er en fremragende pris.

nordvpn pris

Vej fordelene ved at være bundet til en service i to eller tre år mod den besparelse, du får, sammenlignet med at betale månedligt. Præcis hvor det søde sted er, afhænger af alles individuelle præference.

Kan jeg betale uden et kreditkort?

Kreditkort gør vores digitale liv så let, da de er et sikkert brandmiddel til at videregive betaling til leverandører. Når det kommer til VPN-tjenester, kan det dog virke lidt mærkeligt at betale for anonymitet ved at bruge en metode, der er sikker på at identificere dig selv.

Heldigvis for sent er nogle tjenesteudbydere begyndt at acceptere Bitcoin eller anden cryptocurrency som betaling. For at vide, om den tjenesteudbyder, du vælger, accepterer Bitcoin, skal du tjekke for Bitcoin-tegnet på siden med accepterede betalingsmetoder på VPN’s websted.

flere betalingsmuligheder

Selvfølgelig, hvis du vælger Bitcoin-betalingsmetoden, er der ingen automatisk fornyelse, og du bliver nødt til at gennemgå betalingsprocessen, hver gang du fornyer din service.

Pak ind: Skal jeg virkelig få en?

Dagens digitale verden er fyldt med fare. Mellem regeringens snooping til hackere og svindlere bør det at holde din digitale aktivitet skjult være en norm og ikke en overvejelse. Dette gælder især for offentlige netværk – såsom din mobiltelefonudbyders GSM eller LTE-bånd – så vær smart og brug en VPN.

Lad mig dele et meget simpelt scenarie med dig om en personlig oplevelse, jeg havde, før jeg købte ind i VPN-historien. Jeg sad på en café med denne unge dame efter en begivenhed, og vi talte om online sikkerhed. Hun overraskede mig, da hun nævnte, at hun brugte en VPN, selv på sin mobiltelefon, så jeg spurgte hende, om hendes sikkerhed virkelig var i fare.

Hun viste mig appen på sin telefon, der viste en log med over 30 aflytningsforsøg lige den dag alene og forklarede, at antallet gik op eller ned afhængigt af hvor hun var. Nu er det bare direkte skræmmende.

Hvis du overvejer at tilføje en VPN til din liste over sikkerhedsværktøjer, vil jeg varmt anbefale, at du gør det. Hvis du ikke er det, anbefaler jeg stadig, at du gør det. Som den nylige Krack angreb har vist os, en VPN-service er en nødvendighed i dag. Hold dig sikker og har ingen beklagelse.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map