Vodič za 5 koraka za zapošljavanje vodiča društvenih medija

Ovo je gost gosta Maggie Aland iz tvrtke Fit Small Business.


Na Facebooku, Instagramu i Twitteru zajedno ima preko 3 milijarde aktivnih korisnika mjesečno. Popularnost društvenih medija plus isplativost oglašavanja na društvenim medijima čine ga atraktivnom marketinškom platformom za sve vrste poduzeća. Kao rezultat, očekuje se da će se povećati broj radnih mjesta za upravljanje društvenim medijima u SAD-u 9 posto u narednom desetljeću. Natjecati ćete se ako želite zaposliti najboljeg slobodnog menadžera društvenih medija.

Zato smo sastavili ovaj sveobuhvatni vodič za zapošljavanje slobodnog menadžera društvenih medija.

U ovom ćemo članku opisati kako:

 1. Napravite nevjerojatan oglas za posao kako biste privukli slobodnog voditelja društvenih medija
 2. Razvijte intervju za slobodnog pregleda
 3. Organizirajte natječaj ili probno razdoblje za odabir prave osobe
 4. Izbjegavajte prevare
 5. Napišite ugovor o slobodnoj struci

Započnimo.

Vodič za 5 koraka za zapošljavanje vodiča društvenih medija

1. Napravite sjajan oglas za posao

Menadžeri zapošljavanja ne znaju uvijek sastaviti najbolji opis posla ili gdje ga objaviti. Optimiziranje oglasa za posao i postavljanje na web mjestu poput Doista koji dobiva puno prometa tražitelja posla povećava vjerojatnost da se kandidati odazovu na vaš post umjesto na drugo.

Izađite iz mora oglasa za posao. Slijedite naše donje savjete i privucite kvalitetne freelancere na društvenim mrežama.

Podijelite zanimljive sitnice o svojoj tvrtki ili timu

Vaše radno mjesto na vanjskim izvanrednim oglasnim pločama služi kao reklama ne samo posla, već i robne marke vaše tvrtke. Iskoristite priliku za prodaju svoje tvrtke. Oduprite se nagonu da uključite samo osnovne podatke kao što su lokacija, ime i industrija. Umjesto toga, predstavite svoju tvrtku na način koji uzbuđuje kandidate. Neke web stranice poput Monster čak vam omogućavaju da objavite slike na kojima možete pokazati svoje radno mjesto, članove tima i zabavne timske aktivnosti. Pogledajmo primjer iz AirBnB-a.

Pregled tvrtke AirBnB

(Uvod AirBnB-a u oglas za posao upravitelja društvenih medija)
Izvor: Buffer Social

U oglas za posao, poput onog prikazanog gore, navedite detalje o tome što vašu tvrtku čini zabavnim ili privlačnim mjestom za rad, što radite da poboljšate svijet ili život svojih klijenata lakšim i kakve su vrijednosti vaše tvrtke. U najmanju ruku, vaš opis trebao bi pobuditi zanimanje podnositelja zahtjeva i možda biti dovoljan da ih natjerate da pročitaju ostatak svog radnog mjesta i prijave se

Neka naziv posla bude jednostavan

Iako mnoge tvrtke pokušavaju učiniti zanimljivim stvaranjem naslova kreativnih poslova poput “Rockstar Social Media Manager”, preporučujemo vam da naslov zadržite jasno kako bi vaš oglas za posao mogao biti pronađen. Na primjer, naziv posla, Social Media Manager, češći je, a tražitelji posla češće će pronaći vaš oglas za posao ako ima zajednički naziv.

Naslov “Upravitelj društvenih medija” doista donosi preko 2.000 radnih mjesta. Suprotno tome, “Social Media Rockstar” donosi doista 18 radnih mjesta.

Jedinstveni naslovi poslova najvjerojatnije se nalaze ispod naslova koji se točno podudaraju s traženim ključnim riječima. Stoga upotrijebite izravan naziv posla kao što je “Social Media Manager” da biste povećali izglede da vas kvalitetni freelanceri pronađu. Kandidati često koriste skup uobičajenih ključnih riječi prilikom traženja određenog posla na mrežnim oglasnim pločama. Tako im olakšajte pronalaženje vašeg oglasa.

Opišite zabavne članove tima s kojima će raditi

Ukratko navedite podatke o svom timu. Mnogi stručnjaci za društvene medije vrlo su društveni. Zapravo su možda odabrali ovu vrstu posla jer vole povezivanje s ljudima. Znajući da će oni biti dio tima, a ne raditi sami, možete dodati žalbi vašeg slobodnog oglasa za posao.

Budite jasni gdje će se posao obavljati

Važno je da jasno navedete treba li posao preseljenje ili treba raditi na određenom mjestu. Premještanje može biti prekida za mnoge kvalificirane podnositelje zahtjeva, posebno one koji imaju obitelj. S druge strane, reklamirajte to ako je posao udaljen. Poslovi koji su udaljeni 100 posto privlače mnogo više podnositelja zahtjeva, pa ih obavijestite je li mogućnost rada izvan terena.

Unesite pregled položaja

Dug dosadni popis radnih i svakodnevnih zadataka može umanjiti sve uzbuđenje koje ste uspjeli pobuditi. Umjesto toga, ponudite ptičji pogled ono što se očekuje od upravitelja društvenih medija. Definirajte svrhu položaja i kako pomaže poduzeću u postizanju svojih ciljeva. Najbolji kandidati dovoljno su pametni da izvuku zaključke o dnevnim zadacima kao i alatima koji se koriste na temelju samoga pregleda. Dobar primjer pregleda posla prikazan je u nastavku.

Pregled radnog mjesta

(Primjer pregleda posla)
Izvor: Zatišje

Oglas za posao trebao bi osigurati brzo izvršavanje zadataka pomoću akcijskih riječi, kao što su:

 • Koplje marketinške kampanje i strategije društvenih medija
 • održava poruka robne marke na platformama društvenih medija
 • stvara sadržaj u različitim medijskim formatima za pokretanje angažmana i pretvorbe
 • koristi metrike i analitičke alate za poboljšanje i maksimiziranje kampanja
 • provodi istraživanje konkurencije
 • Djela diljem organizacije s menadžerima marki, grafičkim dizajnerima i drugim stvaraocima sadržaja

Ovdje je ključno držati se kratkog popisa metaka kako bi se izbjegli prekomjerni kandidati. Možete razgovarati o specifičnostima svakog od ovih radnih zadataka tijekom screening intervjua.

Jasno definirati zahtjeve posla

Jasno definiran skup zahtjeva pomaže kandidatima da precizno procijene imaju li ono što je potrebno za uspješnost. Na primjer, zahtijevate li da freelancer ima diplomu marketinga? Jasni zahtjevi pomažu da se uklone nekvalificirani tražitelji posla i smanje nevažne aplikacije koje biste inače morali pregledati. Kao rezultat toga, dobivate zdrav bazen kvalificiranih podnositelja zahtjeva. Pogledajte primjer jasnih zahtjeva za posao u nastavku.

Jasno definirajte zahtjeve posla

(Opis posla sa jasnim zahtjevima)
Izvor: LinkedIn

Također pomaže ako vam je jasno koji su to zahtjevi zapravo potrebni, a koji jednostavno preferirani ili lijepi. Ne želite da podnositelji zahtjeva misle lijepu vještinu, poput poznavanja HootSuite, zahtijeva se jer se možda ne primjenjuju ako nemaju. Dodavanje odjeljka s preferiranim vještinama poziva vaše idealne kandidate i daje im više razloga da pritisnu gumb za prijavljivanje, ali ne isključujemo inače dobro kvalificirane slobodnjake.

Oglasite plaću i perkese

Doista je alat za plaću pokazuje da menadžeri na društvenim mrežama zarađuju oko 17,84 dolara na sat. Međutim, željeli biste oglašavati satnicu jer je to uobičajenije za rad sa freelancerom.

Nad 50 posto američkih kompanija ne navode detalje o plaćama u oglasima za posao. Međutim, ako želite poboljšati broj podnositelja zahtjeva, razmislite o objavljivanju podataka o plaćama kao dijelu oglasa za freelancera. Istraživanje otkriva da uključivanje detalja o plaćama u oglase za posao dovodi do toga 30 posto porast kandidata.

Oglasite plaću i perkete

(Prosječna satnica stope upravitelja društvenih medija)
Izvor: Indeed.com

Nadalje, razmislite o uključivanju nekoliko prednosti kao dijela vašeg cjelokupnog paketa odšteta.
Istraživanje staklenih vrata Izvješća da gotovo 60 posto ispitanika kaže da jako prihvaćaju perkete prilikom prihvaćanja ponude. Perketi i beneficije djeluju posebno privlačno za slobodnjake jer znaju da vam zakon nije obavezan nuditi beneficije. Stvara se dojam da ste velikodušni poslodavac.

Ako vam proračun dopušta, evo tipičnih perketa koje se daju slobodnim radnicima:

 • Bonus za izvedbu u gotovini za rani dovršetak projekta ili prekoračenje ciljeva projekta
 • Plaćeno slobodno vrijeme nakon rada tokom određenog vremenskog razdoblja, poput 90 ili 120 dana
 • Besplatne karte, izleti, obroci i / ili lokalni smještaj

Objavite svoj posao

Da biste postigli najviše izlaganja za svoje radno mjesto, objavite ga na više mjesta. To uključuje glavna mjesta za objavljivanje posla, poput Doista, Monster i CareerBuilder. Također ćete imati koristi od objavljivanja posla na web lokacijama koje se bave freelancerima, kao što su Upwork, Freelancer.com i PeoplePerHour.

2. Razvijte učinkovit analitički intervju

Intervju je vaša prilika da procijenite potencijalne slobodnjake i pružite više informacija o svojoj tvrtki i poslu. U uobičajenom razgovoru za zaposlenike, ispitivač postavlja pitanja koja procijenjuju znanje kandidata o tvrtki. Međutim, to se rijetko događa u intervjuu sa slobodnjakom. Ako niste poznata tvrtka s više lokacija, držite se pitanja koja procjenjuju podrijetlo i tehničke sposobnosti kandidata.

Evo četiri pitanja koja možete koristiti ili izmijeniti. Oni će pružiti dobru sliku o kandidatovom iskustvu i kompetenciji u upravljanju društvenim medijima.

1. Kakvu strategiju koristite za privlačenje sljedbenika na društvenim medijima?

Ako se raspitate o najnovijim postignućima kandidata na društvenim mrežama, najvjerojatnije ćete dobiti odgovore koji uključuju poboljšanje niza ključnih mjernih podataka kao što su lajkovi, sljedbenici i dometa. Stručnjak za upravljanje markama Emad Abou Elgheit piše da sami brojevi ne odražavaju stvarnu razinu vještine, jer rast može biti posljedica mnoštva drugih faktora, uključujući jak PR, ogromne proračune za oglašavanje i jak osobni brend.

Umjesto toga, zatražite opću strategiju kandidata. Vi želite nekoga tko zna:

 • Istražite i pronađite prave ključne riječi
 • Povežite se s influencerima
 • Prepoznajte i utjecajte na trendove
 • Izradite odgovarajuće hashtagove

To su osnove povećanja baze obožavatelja.

2. Koje metričke podatke koristite za utvrđivanje uspješnosti vaših kampanja?

Idealni kandidat usredotočit će se na mjerne podatke koji se odnose na angažman, kao što su broj dijeljenja, komentara i spominjanja. Pojedinac će također pregledati promet web stranica koji dolaze s kanala društvenih medija.

Uz to, idealan kandidat trebao bi spomenuti i krajnju metriku: stopu konverzije. Afterall, ulažete novac u marketing na društvenim medijima kako biste poboljšali konačan rezultat. Stoga ovo pitanje pomaže u odvajanju početnika od stvarnih profesionalaca. Imajte na umu da ulažete u upravitelja društvenih medija kako biste angažirali kupce i ostvarili konverzije. Dobar freelancer dovest će vam tisuće pratilaca i stotine lajkova, ali sjajan će angažirati kupce i pretvoriti ih u klijente.

3. Kako biste se obratili utjecajnicima na našoj domeni?

Iskusni kandidati znaju važnost povezivanja s utjecajima na industriju kako bi privukli više sljedbenika. Spretni su za brzo prepoznavanje osobnosti društvenih medija koje su vrijedne za vašu publiku. Strategija je također jednostavna:

 • slijedi influencera
 • dijelite postove utjecaja s vremena na vrijeme
 • nemojte zaboraviti spomenuti influencericu u svakom postu
 • pričekajte da influencer izrazi zahvalnost za dijeljenje
 • pošaljite izravnu poruku ili e-poštu
 • predlažu zajedničke napore

Ako kandidat pruži odgovor s više ili manje iste strategije, tada razgovarate s nekim prikladnim za to mjesto. To pokazuje da osoba može rasti društveni medij slijedeći od nule.

Dok će se kandidati s nedostatkom iskustva u upravljanju društvenim medijima definitivno boriti za odgovor na ovo pitanje. Pomisao na povezivanje s influencerima kako bi povećali svoju publiku možda im nije pala na pamet jer to zahtijeva sofisticiranije vještine od uobičajenog rasporeda, odgovaranja na komentare i objavljivanja sadržaja.

4. Opišite kako ste pomogli da brend poboljša svoju prisutnost na društvenim medijima?

Ovo pitanje omogućava kandidatu da razmisli i proširi svoje odgovore na gornja pitanja. Želite da prijavitelj slobodne struke priča o svom iskustvu, tako da možete utvrditi jesu li te vještine doista izvršili u profesionalnom okruženju ili ste samo čitali o njima na mreži. Ovo bi pitanje trebalo navesti kandidate da razgovaraju o privlačenju sljedbenika, povezivanju s utjecajima i analizi pravih KPI-jeva.

3. Domaćin natječaja ili pokrenite plaćeno probno razdoblje

Mnoge web stranice freelancera kao što su Freelancer i PeoplePerHour nude mogućnost domaćina natjecanja uz fiksnu svotu novca. Nudite nagradu i isplaćujete je samo freelanceru koji ‘pobjeđuje’ radeći najbolji posao. Odličan je način testiranja mnogih vještina slobodnjaka prije nego što zaposlite jednog pojedinca.

Ili razmislite o plaćanju probnog razdoblja od 30 do 90 dana, posebno ako unajmite daljinskog freelancera. Probno razdoblje, koje se može nagristi na odnosima zaposlenik-poslodavac, općenito je prihvaćeno u svijetu freelancinga. Premda pitanja slobodnog intervjua mogu vam dati dobru predstavu o mogućnostima kandidata, nećete znati je li kandidat savršeno podudaranje za vas i vaš tim dok ne radite s njima.

Uz probno razdoblje, morate učiniti sljedeće:

 • poštujte slobodnu radnu etiku i vrijednosti
 • procijenite sposobnost freelancera da nauči vaše procese i sustave
 • procijenite hoće li freelancer dobro surađivati ​​s vama i vašim timom
 • procijenite tehničke, kreativne i vještine odlučivanja slobodnjaka
 • procijenite opću prikladnost freelancera za obavljanje poslova

Uz ove prednosti, vrijedno je napora prodati prijedlog vašim najboljim kandidatima. Obavijestite ih da natječaj ili probno razdoblje nudi prednosti obema stranama. Sa svoje strane, oni mogu promovirati svoje vještine i procijeniti mogu li vam vaša tvrtka, tim i prilika pomoći da ispune svoje ciljeve u karijeri. A imate korist time što možete isprobati prije kupovine.

Probna razdoblja obično traju između 30-90 dana. Imat ćete više nego dovoljnu priliku da osobno i profesionalno upoznate uspješnog kandidata u to vrijeme.

4. Izbjegavanje prevare

Riječ opreza dok tražite freelancera. Web stranice za samostalne korisnike često imaju mali postotak prevaranata za koje se čini da imaju sjajne cijene i portfelje. Ali neki “rade sustav” zahtijevanjem plaćanja unaprijed i ne isporučujući ih.

Na primjer, na Guruu, freelancer može tvrditi da je projekt dovršen i podnijeti račun koji se automatski plaća. Ako niste oprezni, freelancer će vam biti plaćen čak i ako niste odobrili njihov rad. Da, to se može popraviti većinu vremena, ali kako ga ne bi prevarili, klijenti bi trebali zatražiti reference, pregledati portfelj i pročitati druge recenzije klijenata. Čak su i ocjene s pet zvjezdica besprijekorne, ali to su dobar početak.

Stoga upotrijebite savjete u koraku 5 da spriječite prevaru i provjerite prethodne klijente i ocjene klijenata freelancera prije nego što pristanete raditi s bilo kime posebno.

5. Sastavi ugovor nakon odabira slobodnjaka

Nakon što odaberete najboljeg freelancera za upravljanje društvenim medijima za svoje poslovanje, svakako se zaštitite, bez obzira na web mjesto ili softver za plaćanje koji koristite. Smatrati:

 • izrada ugovora s ključnim rezultatima i utvrđenim prekretnicama / mjernim podacima
 • povezivanje plaćanja s projektnim prekretnicama ili postignućima
 • pomoću escrow računa (the najbolje slobodne web stranice pružite ovu opciju) za plaćanje

Na taj način vi kao klijent imate veće šanse da posao bude dovršen, obavljen na vrijeme i da vas ne prevare. A ako imate sukoba s freelancerom, imat ćete čvrstu dokumentaciju ako vam je potrebna pomoć u rješavanju problema s radom ili problema s plaćanjem..

Zaključak

Rast popularnosti i ekonomičnosti društvenih medija čine ga privlačnim marketinškim kanalom za male, srednje i velike tvrtke. Mnoge tvrtke pružaju usluge besplatnih izvora društvenih medija kako bi im pomogle u povećanju svijesti o robnoj marki, pokretanju angažmana i prodaji goriva. Ako želite učiniti isto, počnite s pisanjem sjajnog oglasa za posao, provođenjem efikasnog intervjua, nuđenja natječaja ili probnog razdoblja i razvijanjem zdravog ugovora. I nikako nemojte biti prevareni.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector