ProtonVPN pregled: 9 prednosti i 6 nedostataka ProtonVPN

ProtonVPN


ProtonVPN

https://protonvpn.com/

tl; dr

ProtonVPN postoji već neko vrijeme, a tvrtka također ima sigurne usluge e-pošte. Kvaliteta i značajke koje ćete ovdje pronaći su kombinirane vrećice, koje nisu sve loše – samo se pobrinite da mogu raditi ono što želite prije nego što se prijavite za dugoročni plan. Saznajte više.

ProtonVPN pregled: 9 pros & 6 kontra ProtonVPN

ProtonVPN nije najpoznatiji pružatelj virtualne privatne mreže (VPN) koji je započeo pružati sigurne usluge e-pošte u 2014..

Sa sjedištem u Ženevi, Švicarska, dijelom daju sigurnost korisnicima, oslanjajući se na stroge propise o privatnosti svoje zemlje domaćina..

Sadržaj

Pros za ProtonVPN

 1. Sjedište je u Švicarskoj
 2. Jaka enkripcija & protokoli
 3. Nema propuštanja, nema trupaca
 4. Sigurni osnovni poslužitelji
 5. Prihvatljive brzine
 6. Prisutna u 41 zemlji
 7. Streams Netflix & BBC iPlayer
 8. Podržava Tor preglednik & P2P
 9. Promjenjive cijene

Slabosti ProtonVPN-a

 1. Ograničeni poslužitelji regije Azije
 2. Skloni VPN blokovima
 3. Ima tendenciju lagano drzak
 4. Ograničena dostupnost P2P
 5. Samo podrška e-poštom
 6. To može biti teško konfigurirati

Zaključak

 • Je li ProtonVPN vrijedan cijene?

Bilješka

Za sve navedene cijene koristimo tečaj ili iznos od 1 USD do 4,1 MYR.

Što nam se sviđa kod ProtonVPN-a

1. Sjedište je u Švicarskoj

Švicarska je dom Alpa, sjajna mliječna čokolada, poznati nož švicarske vojske i mnoge druge stvari. No također je poznat i po bjesomučnoj bjesomučnosti kojom čuva privatnost. Pravo na privatnost zajamčeno je na temelju Švicarski savezni Ustav (članak 13.):

“Svaka osoba ima pravo na privatnost u svom privatnom i obiteljskom životu, kao i u svom domu, iu odnosu na poštu i telekomunikacije.”

To ga čini idealnim mjestom za tvrtku koja je specijalizirana za zaštitu privatnosti i sigurnosti u kojoj će zasnivati ​​svoje sjedište. ProtonVPN je jedna od takvih tvrtki, čija je baza poslovanja sigurna u Ženevi.

2. jaka enkripcija & protokoli

Šifriranje je jedno od obilježja pružatelja VPN usluga jer se njihova cjelokupna prisutnost vrti oko premise privatnosti i sigurnosti. Postoje različiti protokoli i razine enkripcije koje mogu ponuditi. Neki pružatelji VPN usluga omogućuju korisnicima da odaberu željenu razinu šifriranja, ali ProtonVPN je odlučio proći cijelu svinju i samo se odlučiti za najbolje.

Nudi samo najbolji protokol na raspolaganju za uređaj koji koristite. Na primjer, njihova Windows aplikacija podržava samo OpenVPN (i TCP i UDP), dok IKEv2 možete koristiti samo za mobilne uređaje. Šifriranje se postavlja i na najvišoj mogućoj razini – AES-256.

Razmjena ključeva vrši se s 4096-bitnim RSA-om dok je provjera autentičnosti poruke preko HMAC-a s SHA384. Ovo je otprilike sigurno koliko možete dobiti za osobnu upotrebu.

Kao zanimljivost, ove postavke, iako optimalne za sigurnost, možda nisu svima najbolje. Različiti ljudi koriste VPN-ove u različite svrhe, a protokol / enkripcija jedan je od načina na koji se može modulirati performanse na neki način.

Na primjer, ako bih želio koristiti VPN samo zaobilazeći geo-zaključavanja na sadržaju, vjerojatno bih želio opciju da smanji šifriranje i izbaci što veću brzinu iz veze što sam je mogao dobiti.

3. Nema propuštanja, nema trupaca

Dio mojih testova uvijek uključuje osnovne propusne testove koji uključuju DNS propušta i WebRTC propušta. ProtonVPN je siguran kao što kažu, a tijekom postupka moje procjene nisu pronađene propuste. Tvrtka također ima strogu politiku no-log.

Iako mnogi pružatelji VPN-a to navode, ProtonVPN je otišao korak dalje i izradio Izvješće o transparentnosti u kojem navodi zahtjeve za informacijama koje je primio od vlasti i koje je mjere poduzeo u vezi s tim zahtjevima..

Iako su tamo vrlo korisne informacije i ne govore nam puno, pozitivan je korak naprijed. Na kraju krajeva, tvrtke se moraju uravnotežiti na finoj liniji, posebno VPN tvrtke kad je u pitanju zakon.

4. Osigurajte osnovne poslužitelje

protonvpn sigurno jezgro više poslužitelja

Koncept “Secure Core” tvrtke ProtonVPN u stvari je ono što većina VPN davatelja jednostavno naziva “multi-hop rješenje”.

To znači da je vaša veza usmjerena putem niza VPN poslužitelja radi dodatnog potencijala privatnosti. U slučaju ProtonVPN-a, njihov „Secure Core“ čine serveri u tri države – Švicarskoj, Islandu i Švedskoj..

Ako na VPN klijentu omogućite opciju “Secure Core”, veza će biti preusmjerena kroz jednu od ove tri države prije nego što krenete prema zemlji koju ste odabrali kao mjesto svog VPN poslužitelja..

5. Prihvatljive brzine

Brzina je jedno od najosjetljivijih pitanja kada je riječ o VPN uslugama i uvijek postoji neprekidna svađa između kupaca i pružatelja usluga. Kupci se obično žale na „male brzine“, dok se pružatelji usluga trude objasniti da brzina ovisi o toliko mnogo čimbenika.

U svrhu testiranja, moram objasniti nekoliko stvari prije nego što jednostavno uzmete moje rezultate po nominalnoj vrijednosti. Prvi je da je uređaj koji ga upotrebljavate bitno – šifriranje zauzima moć obrade i mogućnosti vašeg uređaja mogu biti faktor.

Drugo je udaljenost od odabranog VPN poslužitelja – što je daljnji server koji ste odabrali, to će vaša veza biti sporija (u smislu kašnjenja). Imajući to u vidu, ove testove provodim na stolnom računalu s fizičke lokacije u Maleziji.

Osnovna brzina moje internetske veze (teoretski) je 500Mbs i kad sam lokalno spojen, u mogućnosti sam postići skoro pune brzine. Naravno, ovo će ispasti kad se povežem s udaljenijim poslužiteljima.

osnovna brzina u Maleziji bez vpn

Rezultat osnovnog ispitivanja na malezijskom poslužitelju bez VPN-a
(Pogledajte potpuni rezultat početne brzine ovdje)

ProtonVPN test brzine – američki poslužitelj

protonvpn test brzine SAD isključen

ProtonVPN test brzine US – VPN isključen
(Pogledajte rezultat testa pune brzine ovdje)

protonvpn test brzine US uključen

ProtonVPN test brzine US – VPN uključen
(Pogledajte rezultat testa pune brzine ovdje)

ProtonVPN test brzine – EU poslužitelj (Njemačka)

protonvpn test brzine EU isključen

ProtonVPN test brzine EU – VPN isključen
(Pogledajte rezultat testa pune brzine ovdje)

protonvpn test brzine EU na

ProtonVPN test brzine EU – VPN uključen
(Pogledajte rezultat testa pune brzine ovdje)

ProtonVPN test brzine – poslužitelj Afrika (Južna Afrika)

protonvpn test brzine SA isključen

ProtonVPN test brzine SA – VPN isključen
(Pogledajte rezultat testa pune brzine ovdje)

protonvpn test brzine SA uključen

ProtonVPN test brzine SA – VPN uključen
(Pogledajte rezultat testa pune brzine ovdje)

ProtonVPN test brzine – poslužitelj Azije (Singapur)

protonvpn test brzine Azija isključena

ProtonVPN test brzine Azija – VPN isključen
(Pogledajte rezultat testa pune brzine ovdje)

protonvpn test brzine Azija na

ProtonVPN test brzine Azija – uključen
(Pogledajte rezultat testa pune brzine ovdje)

ProtonVPN test brzine – poslužitelj u Australiji

protonvpn test brzine australije isključen

ProtonVPN test brzine Australija – isključen VPN
(Pogledajte rezultat testa pune brzine ovdje)

protonvpn test brzine australija na

ProtonVPN test brzine Australija – VPN uključen
(Pogledajte rezultat testa pune brzine ovdje)

Kao što vidite, brzine koje nudi ProtonVPN pomalo su mješovito iskustvo. Pretpostavljam da budući da pokazuju vrlo jake performanse u nekim područjima, da su izdigli mogućnosti svojih poslužitelja, ovisno o potražnji.

Ipak, u najvećem dijelu dovoljno je da u slučaju potrebe struji visokokvalitetni 4k video. Jedini put kad ćete vjerojatno primijetiti da je na VPN-u jeste ako pokušavate preuzeti ogromnu datoteku – što bi moglo potrajati malo više vremena.

6. Prisutna u 41 zemlji

Kao i kod većine dobrih pružatelja VPN usluga, ProtonVPN ima dobru prisutnost širom svijeta – u 41 zemlji gdje održava preko 500 poslužitelja. Iako nije najveći broj zemalja i poslužitelja u blizini, još uvijek je pristojan broj.

Infrastruktura (i hardverski i propusni opseg) košta bombu, a kao korisnik, bio bih vrlo skeptičan prema pružatelju usluga koji tvrdi da nudi ogroman broj poslužitelja za najniže cijene. Neki to mogu, ali ne baš mnogi.

7. Streams Netflix & BBC iPlayer

Osobno, jedan od mojih glavnih razloga korištenja VPN-a je taj što želim pristupiti sadržaju regije Netflix US. To je za mene važan faktor. Pomoću ProtonVPN-a uspio sam nesmetano strujati sadržaj Netflix US-a u većini slučajeva, tako da ću im prepustiti ovaj.

Imajte na umu da je bilo slučajeva da se ProtonVPN serveri nisu mogli povezati s Netflixom. Nisam uspio testirati svih 500 neobičnih poslužitelja, ali one koje sam do sada dobro radio.

Slično tome, oni koji žele gledati BBC-ev iPlayer mogu shvatiti da to djeluje sasvim u redu.

8. Podržava Tor preglednik & P2P

Za ultra paranoične, ako niste zadovoljni osiguravanjem svoje veze samo VPN uslugom, tada ćete rado primijetiti da Tor Browser također radi s njom.

No, imajte na umu da nisu svi ProtonVPN poslužitelji podržavaju Tor (Kliknite ovdje za popis njihovih poslužitelja i onoga što dopuštaju na svakom).

P2P je također dostupan, ali na sličan način ograničen samo na određene poslužitelje.

9. Varijabilne cijene

BasicPlusVisionary
Cijena /moRM16.40RM32.80RM98.40
Broj uređaja2510
Osigurajte CoreNoYesYes

Jedna od boljih stvari u vezi s ProtonVPN-om je ta što omogućuje svojim kupcima izbor onoga što žele platiti. Neki korisnici žele osnovnu razinu usluge radi bolje cijene i to možete dobiti s ProtonVPN-om. U stvari, imaju i besplatni plan.

Besplatni plan vrlo je ograničen i u brzini i na mjestu poslužitelja, ali on ne koči korisnike s ograničenom propusnošću. Možete se odlučiti i za druge razine planova koji otvara pristup većem broju poslužitelja, broju podržanih uređaja i dodatnim značajkama.

Što se tiče VPN-ova, rekao bih da njihovi nižerazredni planovi služe korisničkom segmentu za koji nije puno pružatelja usluga. Njihovi planovi više razine usklađeni su sa industrijskim standardima, ali ih se može smatrati skupim u usporedbi s nekoliko najboljih pružatelja usluga poput Surfsharka i NordVPN-a..

Što nismo voljeli kod ProtonVPN-a

1. Ograničeni poslužitelji regije Azije

Iako se ProtonVPN poslužitelji protežu u 41 zemlji, primijetio sam da samo nekoliko njih služi azijsku regiju. Dobivate nekoliko ključnih lokacija poput Singapura i Hong Konga, ali oni koji trebaju podršku na razini države u ovoj regiji bit ćete razočarani..

Iako je ovo možda prihvatljivo za opću upotrebu, kupci koji mogu imati specifične potrebe, poput lokalne veze u poslovne svrhe ili u protivnom, neće imati sreće.

2. skloni VPN blokovima

Tijekom testiranja ustanovio sam da je ProtonVPN sklon blokiranju s više web lokacija od većine VPN-ova koje sam pokušao. To poprima oblik poslužitelja koji prepoznaju VPN vezu ili ih izravno blokiraju na nekim koji će na kraju imati nasumične pogreške kao što su CSS nepravilnosti.

Nažalost, problemi s kojima se susreo nisu bili rješivi ni nakon kontaktiranja njihove službe za korisnike.

Iako priznajem da je gotovo nemoguće da pružatelj VPN usluga radi sa stopostotnom uspješnošću, problemi koji su se pojavili s ProtonVPN-om bili su uočljivi – i to mnogo više od većine ostalih na koje sam navikao.

3. Ima tendenciju da bude blago gipka

Svaka tvrtka koristi neki oblik marketinške strategije, ali razlog tome sam jednostavno morao to dodati kao nedostatak ProtonVPN-a je taj što njihovi marketinški trikovi mogu na neki način negativno utjecati na potencijalne kupce.

Uzmimo za primjer pretpostavku “Secure Core” poslužitelja koje koriste kao ključnu prodajnu točku za promociju svojih usluga. Jezgro se sastoji od Švicarske, Islanda i Švedske, ali Švedska je zapravo članica zajednica s pet očiju.

Zbog toga se osjećam malo nelagodno i vratit ćemo se da se oslonimo na riječ ProtonVPN-a da ne vode zapisnike i pravilno su konfigurirali sve svoje poslužitelje kako bi osigurali da.

Ostala prodajna mjesta poput njihovih poslužitelja u prethodnim podzemnim vojnim postrojenjima, iako su zanimljiva, nemaju puno utjecaja na vašu privatnost.

4. Ograničena dostupnost P2P

Kao veliki obožavatelj P2P, bio sam jako razočaran kad sam utvrdio da od svih servera koje ProtonVPN podržava samo bujica iz nekolicine zemalja; Švicarska, Švedska, Singapur i Nizozemska. To znači da ako istovremeno želite gledati Netflix US i bujicu, nemate sreće.

Vaša će jedina opcija biti korištenje podijeljenog tuneliranja i izuzeti vašeg torrent klijenta iz VPN usluge. To možda nije izvedivo rješenje za korisnike u nekim zemljama s vrlo opresivnim zakonima o autorskim pravima.

5. Samo podrška e-poštom

Kad sam se suočio s poteškoćama u pristupu web lokacijama, htio sam se obratiti za pomoć, samo da otkrijem da ProtonVPN nema dostupnu podršku uživo. Vaša glavna podrška je putem e-pošte – i za to je potrebno neko vrijeme.

Trebalo im je 24 sata da odgovore na moj početni e-mail (ne računajući automatizirani odgovor) i nakon toga svaka razmjena trajala je otprilike pola dana ili približno toliko da su dobili odgovor. No, odstupanje nije bio najveći problem, odgovori su bili.

Temelj koji sam dobio od odgovora bio je: “Imamo puno poslužitelja, ako jedan ne radi ono što želite, isprobajte ih sve jedan po jedan dok ne budete imali sreće.” Možete reći da mi je povisio krvni tlak dosta bodova.

6. Može biti teško konfigurirati

Većina VPN-ova danas pokušava i olakšavaju vam korištenje njihovog softvera. Zbog toga, priroda VPN-a čini im veliku prepreku za one koji nisu tehnički skloni.

Za veći dio, ProtonVPN ima vrlo glatko korisničko sučelje Windows aplikacije. U stvari, volim onu ​​svježu kartu starog školskog neonskog obloga.

Međutim, kada je u pitanju podijeljeni tuneliranje, događa se nešto neobično. Podijeljenje tunela opcija je koju imaju mnogi pružatelji usluga koja omogućuje isključenje određenih aplikacija ili čak i web stranica iz VPN tunela. Da biste to učinili, obično je dodavanjem URL-a aplikacije ili web lokacije.

protonvpn split tuneliranje

Dodati IPv4 adresu? Zašto jednostavno ne prihvatite ime domene?

Iz nekog nepoznatog razloga, da biste web mjesto isključili iz ProtonVPN aplikacije, morate pronaći IP adresu te web stranice. Kao primjer toga, recimo da želite isključiti google.com iz tunela VPN. Umjesto da upišete to ime domene, morat ćete pronaći IP adresu Googlea (što je 172.217.3.100).

Da budem iskren, meni to miriše na lijenost na razvojnom planu i za tvrtku koja posluje toliko godina, jednostavno neoprostivo.

Zaključak: vrijedi li ProtonVPN cijenu?

Kao što vidite, postoji približno jednaka količina argumenata i za i protiv ProtonVPN-a. Međutim, na kraju dana mnogo će ovisiti o tome za što koristite uslugu. Na primjer, ako ste samo zainteresirani za osiguranje veze, povezivanje na obližnji VPN poslužitelj i zaboravili na bilo što drugo – ProtonVPN će vam vjerojatno biti u redu..

Ako vam je potrebno vrlo fleksibilno rješenje koje će vam omogućiti da radite mnoge stvari odjednom (surf, bujica, stream, itd.), Možda ćete trebati potražiti alternativnog pružatelja usluga. U osnovi, ProtonVPN je u redu, ali cijena koju korisnici naplaćuju za Plus plan (za pristup Secure Core i više poslužitelja) – RM32,80 mjesečno je malo strma..

Novopečeni korisnici VPN-a i lagani korisnici trebali bi biti u redu, posebno ultra lagani korisnici koji mogu živjeti sa svojim Free ili Basic planovima.

Glavne značajke

 • ✓ Nema zapisnika
 • ✓ Prekidač
 • ✓ Sigurni temeljni poslužitelj
 • ✓ P2P & Podrška za Netflix

Preporučuje se za

 • • Vrhunska sigurnost
 • • Korisnik s više platformi
 • • SAD- & Korisnici sa sjedištem u EU

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map