7-те най-добри VPN за Великобритания 2020 (тествана скорост!)

Въпреки че широко се възприема като шампион за свобода и следователно демократична страна, за някои може да се окаже изненада, че има някои широки ограничения, които страната поставя върху свободата в Интернет и че провежда нашата дейност за масово наблюдение срещу собствения си народ.


Докато правех изследванията си за тази статия, аз искрено исках да повярвам, че Обединеното кралство ще бъде по-добро от други страни като Индия или Индонезия, където става въпрос за свободата на Интернет. За съжаление изглежда като едно и също старо, просто различно местоположение.

От правителствения надзор до произволното вземане на решения за поведението, изглежда, че пребиваващите във Великобритания не са много по-свободни в мрежата от други места. Нека ви покажа защо имате нужда от VPN тук.

Contents

Съдържание

 • Великобритания регулира достъпа до съдържание в интернет
 • Малко ограничения на правомощията за надзор
 • Telcos трябва да запази историята на използването
 • Интернет доставчиците активно изпращат предупреждения за P2P дейности
 • VPN мрежите все още са законни във Великобритания
 • Какво търсим в VPN за Великобритания?

Най-добрите VPN за Обединеното кралство

 1. NordVPN
 2. CyberGhost
 3. Surfshark
 4. ExpressVPN
 5. IPVanish
 6. TorGuard
 7. FastestVPN

Заключителни мисли

 • Имам ли наистина нужда от VPN във Великобритания?

Великобритания регулира достъпа до съдържание в интернет

Както в толкова много страни по света установих, че Обединеното кралство прави своя дял от блокиране на съдържание от потребителите в страната. Те са забранен достъп до редица уебсайтове директно от техните доставчици на интернет услуги (ISP).

Това става с помощта на филтрираща програма, която по принцип се използва от всички интернет доставчици в страната. Има обаче опция за отказ от филтриране, което прави блокирането на сайтове в Обединеното кралство ясно различно от другите страни.

Ако искате да получите достъп до съдържание, което е блокирано по подразбиране по някаква причина, можете да изберете отказ от филтриране на съдържание! Въпреки че това може да ви звучи перфектно, забелязано е, че премахването на този филтър може да доведе до увеличени уязвимости в сигурността на данните.

В този момент съдържанието, което е блокирано, включва; порнография, наркотици, хазарт, кибертормоз и по дяволите на много повече категории. Това всъщност доведе до феномен, известен като „прекомерно блокиранеКоето доведе до блокиране на законни сайтове – например благотворителни образователни сайтове за деца!

За да ви помогнем да осъзнаете какво съдържание попада в категорията на overblocked, ето няколко примера;

 • Сексуално образование & здраве
 • Услуги за подпомагане на изнасилване & домашно насилие
 • Превенция на самоубийствата
 • Съвети за лекарства

Малко ограничения на правомощията за надзор

Друг от дългия списък на правителствените нарушения, разкрити в досиетата на Snowden, беше това Великобритания извършва незаконен надзор. След излизането на досиетата през 2013 г. се знае, че Обединеното кралство има няколко програми за групово наблюдение, които помогнаха за събирането, филтрирането и анализа на интернет трафика.

Това включва мониторинг на дейността на компанията, ситуация, която наскоро също беше оценена като незаконна от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). По-голям проблем в решението беше, че правителството на Обединеното кралство не поставя гаранции около методите, използвани за събиране на такива данни.

Въпреки решението на ЕСПЧ правителството на Обединеното кралство изглежда неразкаяно с говорител, казвайки, че правителството ще „внимателно обмисли” решението. Изявлението може да се тълкува като правно „ние ще помислим за това“, а не като твърдо искане за действие по решение на юридически орган.

Големият брат все още гледа.

След тези инциденти Обединеното кралство прие законодателство през 2016 г., което му позволява законно да извършва дейности по надзор. Известен като Закон за разследващите правомощия (Закон за интелектуалната собственост), това означава, че сега правителството има закона на своя страна, когато иска да събира всякаква информация.

Telcos трябва да запази историята на използването

В допълнение към закона за интелектуалната собственост трябва да се отбележи, че интернет доставчиците в страната трябва да спазват и законите за запазване на данни. Това означава, че те трябва да събират и съхраняват информация за потребителската активност, включително историята на браузъра до 12 месеца.

Законът за IPA беше създаден по модела DRIPA, което вече беше обявено за незаконно във Великобритания, както и в останалата част от ЕС. Тези случаи показват, че правителството на Обединеното кралство не желае да зачита поверителността на потребителите и всеки опит за блокиране на събирането на данни ще бъде посрещнат с ново законодателство – законно или незаконно.

Като странична бележка, може да се мисли, че криптирането би било добър начин за решаване на тези проблеми от гледна точка на крайния потребител. За съжаление, правителството е помислило и за това и Законът за интелектуалната собственост обхваща тази разпоредба. По закон правителството може да принуди компаниите да декриптират съдържание!

За щастие, това е една от основните области, в които VPN са създадени, за да се отличат, но повече за това по-късно.

Интернет доставчиците активно изпращат предупреждения за P2P дейности

В индустрия на стойност близо 300 милиарда долара и нарастваща, очевидно е, че киноиндустрията сериозно защитава своите авторски права и IP адреси. Въпреки че е доказано това торентите не влияят наистина на продажбите на билети – те просто премахват контрола от ръцете на авторите.

Каквато и да е причината за тях, филмовите и музикални компании се разразиха в световен мащаб, като шамариха хора по съдебни дела по целия свят. В Обединеното кралство сега им помагат интернет доставчиците, които през последните години започнаха кампании за предупреждение за пиратство.

Интернет доставчици във Великобритания сега изпращайте известия по имейл до тези на техните потребители, които уж използват връзките си за пиратско съдържание. Разбира се, това означава, че те следят всичко, което техните потребители правят онлайн, ако не, те не могат да хванат тези изтеглящи.

Въпреки че теоретично тази система за сигнализиране е предназначена само за конкретни потребители, Обединеното кралство няма стерлингов запис на правилните филтри и всякакви проблеми, произтичащи от това, ще доведат до доказателство, че не са го направили на потребителите.

Системата ще се разшири и до приложения като Popcorn Time. Сега тази система за предупреждение е точно това – да предупреждава потребителите. Няма настоящи действия по принудително изпълнение или по друг начин, но не би било трудно да се премине от сегашното състояние към съдебни спорове.

VPN мрежите все още са законни във Великобритания

Както в много други страни, използването на VPN е законно във Великобритания. Няма настоящи съдебни спорове, изрично посочващи, че не можете да използвате VPN в страната. Отново, както обикновено, имайте предвид, че използването на VPN и използването на VPN за незаконни цели са отделни проблеми.

Ако използвате VPN за законни средства, като например маскиране на идентичност или защита от нуждата от усещане за добавена сигурност, това е добре. Използването на VPN с цел маскиране на незаконни или незаконни дейности все още се наказва с каквито и да са закони. Ако ви хванат.

Какво търсим в VPN за Великобритания?

най-добрият VPN за потребител във Великобритания

По-долу са 5-те критерия, които използваме при класирането на най-добрия VPN за читателите във Великобритания;

 1. поверителност & анонимност
 2. Сигурност
 3. Геолокационно подправяне
 4. P2P поддръжка
 5. скорост & стабилност

1. Поверителност & анонимност

Както можете да осъзнаете до момента, Великобритания наистина не е мястото, където искате да сърфирате в мрежата без да използвате VPN, независимо дали сте национал или посетител на страната. Поради факторите, които споделих по-горе, и сериозността на последиците от нарушаването на тези разпоредби, добре е да се съсредоточим върху аспектите на поверителността и анонимността, които VPN предлага на потребителите във Великобритания..

Както правителствената, така и частната индустрия работят заедно, както и независимо да наблюдават и контролират трафика, VPN трябва да може да гарантира, че вашите данни и дейности могат да се съхраняват точно така, както трябва да бъдат – частни.

Един от най-добрите начини да се гарантира това е да се следи за VPN, които не само имат строги политики без регистрация, но и се базират извън страни, които са по-слаби в законите си за запазване на данни. Това със сигурност изключва страните от пет очи и четиринадесет очи компетентност.

2. Сигурност

Спирачът за сигурност на VPN мрежи е същият за потребителите, базирани в Обединеното кралство, както навсякъде другаде. Идеалният баланс е известен само на вас, като потребител. Избирате ли 256-битово криптиране с риск от по-ниски VPN скорости или желаете да свалите тази лента за повишена скорост?

Лично аз смятам, че за пазара в Обединеното кралство би било най-добре да опитате и да запазите нивата на криптиране по две основни причини. Първият е, че един от главните участници в случая, който обсъждаме, е правителството на Обединеното кралство, което вероятно ще разполага с повече ресурси, насочени към опит за разбиване на всяко криптиране, което се среща.

Второто е, че поради по-ниските средни скорости на интернет в страната, вие сте в безопасност да поддържате нивата на криптиране възможно най-високи, без да компрометирате общите постигнати максимални скорости..

3. Геолокационно подправяне

Обикновено, когато говорим за подправяне на геолокация, това би било с цел достъп до алтернативно съдържание от основните доставчици като Netflix US. Потребителите на Обединеното кралство обаче имат много повече с нетърпение да очакват измама за геолокация, тъй като има буквално един брой сайтове, до които не могат да получат достъп.

4. Поддръжка на P2P

Една от категориите сайтове, блокирани от достъп във Великобритания, изглежда са торент сайтове. Отново това е друга област, в която VPN наистина би помогнал. Внимавайте за VPN, които имат указания за P2P трафик ясно посочени в техните условия на обслужване, като NordVPN или TorGuard.

5. Скорост & стабилност

Със средна фиксирана скоростна широколентова скорост от само 55.88Mbps във Великобритания повечето VPN трябва да имат нулеви проблеми, отговарящи на нуждите на потребителите там. Скоростта на мобилните устройства е дори по-ниска със средно 29,72Mbps, така че основната грижа за VPN в Обединеното кралство със сигурност няма да бъде скоростта.

Класиран: 7 най-добри VPN за Обединеното кралство

В Еврозоната Великобритания вероятно е толкова далеч от мястото, където физически съм, така че скоростите оттук до региона се очаква да поемат. Все пак това се базира на разстоянието, тъй като моята линия от 500 Mbps обикновено е в състояние да показва доста добри скорости.

Както и при всичките ми VPN тестове, преди да преценя скоростта им, винаги преценявам собствените си. Линията ми обикновено се приближава до 500 Mbps на локален сървър, но това се променя, като превключвам сървърите в зависимост от местоположението, на което се намират.

базова скорост в Малайзия без vpn

(Вижте резултата от пълната базова скорост тук)

Моята скорост обикновено няма да се отклони толкова много, когато не е свързана към VPN, а това е особено при свързване към сървъри в Азиатско-Тихоокеанския регион. Все пак VPN добавят повече фактори, отколкото просто бързина, така че нека да разгледаме как влияят на скоростите за Великобритания с тези тестове.

Забележка

 • Цената се базира на валутния курс от 1 USD = 0,81 GBP.
 • Показаната цена е най-ниска въз основа на планове, достъпни от всеки доставчик на VPN услуги.

1. NordVPN

https://nordvpn.com/

NordVPN

скорост

отличен

Сигурност & поверителност

Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5

Цена (GBP)

£ 2.81 / месец

Основни моменти

 • Без регистрация
 • Kill Switch
 • Поддържа 6 устройства
 • 5 600+ сървъри
 • Двоен DNS

"Средният британски дом има множество активни свързани устройства – с NordVPN можете да свържете до 6 устройства към един акаунт."

ПОСЕТЕТЕ VPN

NordVPN заема силно първо място в нашия най-добър VPN за списъка на Великобритания по много причини. Едно от първите е, че те са базирани в Панама, което също е добро място за VPN. Освен това NordVPN има репутация на стерлинги и е друг VPN доставчик, който има огромен брой сървъри в много страни.

Тяхната стриктна политика без регистрация се съчетава с 256-битово криптиране на военни класове и страхотни ценови планове да предложат на почти всеки сделка, на която е трудно да се устои.

nordvpn тест за скорост uk

NordVPN тест за скорост UK – London Server
(Вижте резултата от теста за пълна скорост тук)

Както ясно виждате, въпреки голямото разстояние между тук и Обединеното кралство, NordVPN успя да покаже доста висока производителност при близо 140 Mbps. Тази сила, показана на техните сървъри там, е подходяща за тези във Великобритания,

Това, което ги прави още по-привлекателни е, че те не само позволяват P2P трафик, но имат специално оптимизирани сървъри за P2P трафик! Със скорост като тази можете по всяко време да се насочите към съдържанието на сърцето си.

Вижте пълния ни преглед на NordVPN, за да разберете защо е №1 VPN!

2. CyberGhost

https://www.cyberghostvpn.com/

CyberGhost

скорост

отличен

Сигурност & поверителност

Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5

Цена (GBP)

£ 2.21 / месец

Основни моменти

 • Компресиране на данни
 • Блокиране на реклама
 • Поддържа 7 устройства

"CyberGhost е базиран в Румъния и има силно сървърно присъствие в Еврорегиона."

ПОСЕТЕТЕ VPN

CyberGhosties са доволни от тях и със сигурност са се опитали да бъдат хип и оптимистични в маркетинга си. Това е още едно от по-известните имена в индустрията на VPN и аз се радвам да съобщя, че те са подобрили работата си чрез скокове и граници.

Преди около година открих CyberGhost, който се бори да се справи с трафика в мрежата си и бях доста разочарован. И все пак за много кратко време тяхната мрежа буквално избухна с добавянето на тон нови сървъри и локации.

Ветеран от индустрията, инвестиращ толкова много в инфраструктура, означава само растеж и с радост казвам, че натоварванията на сървърите им сега се справят много по-добре. Това ясно се вижда от звездното представяне на сървърите, базирани в Обединеното кралство.

киберхост тест за скорост uk

CyberGhost Speed ​​Test UK – London Server
(Вижте резултата от теста за пълна скорост тук)

Въпреки силно присъствие във Великобритания, CyberGhost има стратегическо присъствие и в други райони по целия свят. Това означава, че дори и да не са в държава, с която искате да се свържете, със сигурност ще има поне още една точка за достъп наблизо.

Във всеки случай скоростта на сървърите в Обединеното кралство за мен беше отбелязана с над 100 Mbps, а за разстоянието трябва да се очаква закъснение от 166 ms. Повече от достатъчно, за да стриймвате медии и дори за изтегляне.

Научете повече в нашия задълбочен анализ на CyberGhost!

3. Surfshark

https://surfshark.com/

Surfshark

скорост

отличен

Сигурност & поверителност

Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5

Цена (GBP)

£ 1,59 / мес

Основни моменти

 • CleanWeb
 • реклама & Проследяващ блок
 • Неограничено устройство
 • Whitelister
 • 1040+ сървъри

"Ако не беше техният ограничен рекорд, Surfshark би бил много по-сериозен конкурент в нашите класации."

ПОСЕТЕТЕ VPN

Въпреки тежките курсове на британските лири, тя остава силна валута в сравнение с други места по света. Това е особено важно в случая на Surfshark, тъй като и без това ниската цена се понижава още повече.

Surfshark досега показва привличащи вниманието показатели за ефективност и е голям любимец на нашите. За съжаление, те все още са сравнително нови на пазара, което ни кара да се колебаем да ги тласкаме напред.

Все пак пътят е дълъг и конкуренцията ожесточена. Това определено трябва да се следи, особено ако те продължават да нарастват на текущите крачки.

surfshark тест за скорост uk

Surfshark Speed ​​Test UK – London Server
(Вижте резултата от теста за пълна скорост тук)

Домашната ми база е доста далеч от Обединеното кралство, което води до по-голяма латентност. Това обаче не е попречило на Surfshark да събере някои сериозни цифри на представянето. Скоростите на течението оставят малко да се желае, но важната скорост е това, което идва!

Вижте нашия задълбочен преглед на Surfshark, за да разберете защо това е един от нашите най-добри снимки!

4. ExpressVPN

https://www.expressvpn.com/

ExpressVPN

скорост

отличен

Сигурност & поверителност

Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5

Цена (GBP)

£ 6.71 / месец

Основни моменти

 • Защита на поверителността
 • 256-битово криптиране
 • 148 VPN местоположения
 • 3 000+ сървъра
 • Множество протокол

"ExpressVPN има интуитивни, родни VPN приложения, за да запази всички от Великобритания в безопасност онлайн."

ПОСЕТЕТЕ VPN

Поради множеството ограничения там не трябва да е изненада, че изглежда ExpressVPN е предвидил големи обезщетения за инфраструктура за Обединеното кралство. Компанията има ключови сървъри в няколко области из Обединеното кралство, вариращи от Беркшир до Лондон.

Средно тази VPN услуга предлага отлично всестранно обслужване от най-добрите скорости до цялостни приложения и протоколи – идеални за безопасност, поверителност и анонимност. Неговите протоколи за сигурност са и най-добрите в класа за потребителска употреба, съществуващи днес.

Тествах цялостно услугата и не се колебая да ги препоръчам като топ доставчик на VPN услуги за потребители във Великобритания. ExpressVPN е стабилен и позволява достъп до голяма гама от устройства.

expressvpn тест за скорост uk

ExpressVPN тест за скорост UK – London Server
(Вижте резултата от теста за пълна скорост тук)

Като идея колко добра става, сравних скоростта на линията по подразбиране без VPN с тест, покрит с ExpressVPN, на същото място. С включен ExpressVPN и свързан със сървър в Обединеното кралство, успях да покажа добри 117 Mbps низходяща скорост.

Прочетете пълния ни преглед на ExpressVPN, за да научите повече!

5. IPVanish VPN

https://www.ipvanish.com/

IPVanish

скорост

добре

Сигурност & поверителност

Оценка 4 от 5Оценка 4 от 5Оценка 4 от 5Оценка 4 от 5

Цена (GBP)

£ 2.62 / месец

Основни моменти

 • 256-битово криптиране
 • Неограничен P2P
 • Поддържа 10 устройства

"IPVanish е име, за което все още се говори и макар да не е на първо място в списъка, показва скорости, струващи някаква препоръка."

ПОСЕТЕТЕ VPN

В миналото IPVanish е опетнявал репутацията си и не можем да кажем, че не са били по тяхна вина. Оттогава обаче той попадна под ново управление – което за сега поддържа чисти носа си.

Премествайки тези инциденти встрани, те остават гигантски VPN в полето и могат да се похвалят с впечатляващи скорости. За щастие, тъй като ако имате оплаквания от скоростта им, няма какво да направите, тъй като те налагат 256-битово криптиране на всички без изключение.

ipvanish тест за скорост uk

IPVanish Speed ​​Test UK – London Server
(Вижте резултата от теста за пълна скорост тук)

IPVanish с бързи обороти успя да остане равностойно дори с по-ограниченото си присъствие във Великобритания. Успях да установя низходяща скорост от около 60 Mbps, което е прилично за тяхната инфраструктура там.

За желаещите да експериментирате, винаги можете да опитате други сървъри в региона, което може да даде по-добри резултати. Все пак връзката беше стабилна и повече от достатъчна, за да разпространява медии.

Вижте пълния ни преглед на IPVanish за повече информация!

6. TorGuard

https://torguard.net/

TorGuard

скорост

отличен

Сигурност & поверителност

Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5

Цена (GBP)

£ 3.36 / месец

Основни моменти

 • Изградена за P2P
 • Стелт прокси
 • Поддържа 5 устройства
 • реклама & Блок зловреден софтуер
 • Неограничена честотна лента

"Използването на TorGuard е приятно преживяване и дава уверение, че тяхната интернет връзка е наистина безопасна."

ПОСЕТЕТЕ VPN

Интерфейсът на TorGuard може да изглежда малко датиран, когато се срещне за първи път, но няма съмнение, че има един от най-сигурните доставчици на VPN услуги. Въпреки че няма много бъркотия от страна на потребителя, производителността е доста забележителна.

Има една ключова разлика между TorGuard и много конкуренти в това, че ви позволява да изберете кое ниво на криптиране предпочитате. Това означава, че за потребителите на P2P можете да изключите шифроването и да се насладите на по-бързи скорости на торент по всяко време!

Освен това TorGuard има много други качества за изкупуване, като стабилни скорости, мултиплатформена способност и възможност за заобикаляне на VPN блокери.

torguard тест за скорост uk

TorGuard Speed ​​Test UK – London Server
(Вижте резултата от теста за пълна скорост тук)

Като един от най-добрите VPN за Обединеното кралство, TorGuard разбира се отговаря на определени изисквания за скорост. Това показа в моя тестов резултат за него от базиран в Лондон VPN сървър и отново потребителите в страната обикновено трябва да постигнат тази скорост с малко проблеми.

Единственият недостатък е, че за по-младите потребители, които са свикнали с елегантността на съвременните приложения, интерфейсът TorGuard ще изглежда като нещо от миналото.

Не се колебайте да видите нашия задълбочен преглед на TorGuard, за да научите повече!

7. Най-бързоVPN

https://fastestvpn.com/

FastestVPN

скорост

добре

Сигурност & поверителност

Оценка 4 от 5Оценка 4 от 5Оценка 4 от 5Оценка 4 от 5

Цена (GBP)

£ 0.89 / мес

Основни моменти

 • P2P оптимизиран
 • Скачане на сървър
 • Поддържа 10 устройства

"Изненадващо допълнение към нашия списък, FastestVPN показва подобрена производителност за кокетни разходи."

ПОСЕТЕТЕ VPN

FastestVPN не е най-бързото, което съм тествал, но нито е най-бавното. Всъщност, ако не беше ограниченият им брой сървъри и местоположения, смея да твърдя, че биха могли да живеят по-добре до името си.

Той предлага много ограничен брой държави, от които можете да прекъснете връзката си в сравнение с много VPN от най-високо ниво, но на цени от едва 89 цента на месец, това е кражба. Те също имат P2P оптимизирани сървъри, което ги прави добри и за това.

Също така трябва да вземете предвид, че дори при ограничения брой на местоположението им, ще можете да предавате поточно съдържание на Netflix поне (само за региона на САЩ, но това е полезното).

бързият тест за скорост uk

Най-бърз тест за скорост на скорост на VPN UK – London Server
(Вижте резултата от теста за пълна скорост тук)

83 Mbps със сигурност е добро представяне за цената, която плащате и е повече от достатъчно, за да излъчвате дори 4k съдържание. Все пак трябва да сте наясно, че не всички сървъри на FastestVPN ще могат да се представят толкова добре, колкото техните UK сървъри.

Преминете към нашия FastestVPN преглед, за да научите повече!

Заключителни мисли: Наистина ли имам нужда от VPN във Великобритания?

За да обобщим, ето топ 3 VPN за Обединеното кралство:

SPEED

СИГУРНОСТ & ПОВЕРИТЕЛНОСТ

ЦЕНА (GBP / MO)

NordVPN

отличен

Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5

£ 2.81

ПОСЕТЕТЕ VPN

CyberGhost

отличен

Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5

£ 2.21

ПОСЕТЕТЕ VPN

Surfshark

отличен

Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5

£ 1.59

ПОСЕТЕТЕ VPN

Според мен има само едно нещо по-лошо от това да живееш в страна с потискаща интернет регулация и това да живееш в тази, която не само прави това, но манипулира закона, за да подкрепи своята дейност. Изненадващо достатъчно Великобритания попада в последната категория.

Въпреки че не бих казал, че е от изключителна необходимост да използвате VPN услуга във Великобритания в този момент, мисля, че е разумно да започнете някои проучвателни мерки. Отделете време, за да изберете подходящия VPN за вас (надявам се този списък за класиране да помогне), преди да е станало твърде късно.

Имам предвид твърде късно, че изглежда, че правителството на Обединеното кралство е склонено към много драконистични мерки за наблюдение и контрол. Животът при такива условия може да бъде стресиращ и една добра, надеждна VPN услуга може да извърви дълъг път до осигуряване на спокойствие.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map