Преглед на ProtonVPN: 9 плюса и 6 минуса на ProtonVPN

ProtonVPN


Contents

ProtonVPN

https://protonvpn.com/

TL; р

ProtonVPN съществува от известно време и компанията има и сигурни имейл услуги. Качеството и характеристиките, които ще намерите тук, са смесена чанта, която не е всичко лошо – просто се уверете, че може да направи това, което искате, преди да се регистрирате за дългосрочен план. Научете повече.

Преглед на ProtonVPN: 9 плюса & 6 минуса на ProtonVPN

ProtonVPN не е най-утвърденият доставчик на виртуална частна мрежа (VPN) около и всъщност започна да предоставя сигурни имейл услуги през 2014 г..

Със седалище в Женева, Швейцария, те дават уверение на потребителите отчасти, като се позовават на строгите регламенти за поверителност на приемащата държава.

Съдържание

Плюсове на ProtonVPN

 1. Базирано в Швейцария
 2. Силно криптиране & протоколи
 3. Без течове, без трупи
 4. Сигурни основни сървъри
 5. Приемливи скорости
 6. Присъства в 41 страни
 7. Потоци Netflix & BBC iPlayer
 8. Поддържа браузър Tor & P2P
 9. Променливо ценообразуване

Минуси на ProtonVPN

 1. Ограничени сървъри в регион Азия
 2. Склонни към VPN блокове
 3. Склонни са леко хитри
 4. Ограничена наличност на P2P
 5. Само поддръжка по имейл
 6. Може да бъде трудно да се конфигурира

заключение

 • ПротонVPN струва ли си цената?

Какво харесваме за ProtonVPN

1. Базирана в Швейцария

Швейцария е домът на Алпите, страхотният млечен шоколад, известният швейцарски армейски нож и много други неща. Въпреки това, той е известен и с бясната свирепост, с която пази личния живот. Правото на поверителност е гарантирано по силата на Федерална конституция на Швейцария (член 13):

„Всеки човек има право на личен живот в личния и семейния си живот и в дома си, както и във връзка с пощата и телекомуникациите си.“

Това го прави идеално място за компания, специализирана в областта на неприкосновеността на личния живот и сигурността, за да основава седалището си. ProtonVPN е една от тези компании, чиято база от операции е защитена в Женева.

2. Силно криптиране & протоколи

Шифроването е един от отличителните белези на доставчиците на VPN услуги, тъй като цялото им присъствие се върти около предпоставката за поверителност и сигурност. Има различни протоколи и нива на криптиране, които те могат да предложат. Някои доставчици на VPN услуги позволяват на потребителите да избират нивото на криптиране, което искат, но ProtonVPN реши да премине цялата свиня и да избере само най-доброто.

Той предлага само най-добрия протокол, наличен за устройството, което използвате. Например, тяхното приложение за Windows поддържа само OpenVPN (и TCP, и UDP), докато можете да използвате IKEv2 само за мобилни устройства. Криптирането се задава и на най-високото възможно ниво – AES-256.

Обменът на ключове се осъществява с 4096-битов RSA, докато удостоверяването на съобщението става чрез HMAC с SHA384. Това е почти толкова сигурно, колкото можете да получите за лична употреба.

Като забележка, тези настройки, макар и оптимални за сигурност, може да не са най-добрите за всички. Различни хора използват VPN за различни цели, а протоколът / криптирането е един от начините, които могат да се използват за модулиране на производителността по някакъв начин.

Например, ако исках само да използвам VPN за заобикаляне на геозаключения в съдържанието, вероятно бих искал възможността да се намали криптирането, за да се изтръгне толкова голяма скорост от връзката, колкото мога да получа.

3. Без течове, без регистрации

Част от тестовете ми винаги включват основни тестове за течове, които включват DNS течове и WebRTC течове. ProtonVPN е толкова сигурен, колкото казват, и не са открити течове по време на процеса на моята оценка. Компанията също има строга политика за без регистрация.

Въпреки че много доставчици на VPN заявяват това, ProtonVPN отиде една стъпка по-нататък и създаде Доклад за прозрачност, където изброява исканията за информация, получена от властите, и какви действия е предприел по отношение на тези искания.

Въпреки че информацията там е доста рудиментарна и всъщност не ни казва много, това е положителен напредък. В крайна сметка компаниите трябва да балансират на фина линия, особено VPN компаниите, когато става въпрос за закона.

4. Защитени основни сървъри

protonvpn защитени ядро ​​множество сървъри

Концепцията „Secure Core“ от ProtonVPN всъщност е това, което повечето VPN доставчици просто наричат ​​„мулти-хоп решение“.

Това означава, че вашата връзка се препраща през серия VPN сървъри за допълнителен потенциал за поверителност. В случая на ProtonVPN тяхната „Secure Core“ е съставена от сървъри в три страни – Швейцария, Исландия и Швеция.

Ако активирате опцията „Secure Core“ във вашия VPN клиент, връзката ви ще бъде пренасочена през една от тези три страни, преди да се насочите към страната, която сте избрали за вашето VPN сървър място.

5. Допустими скорости

Скоростта е един от най-чувствителните проблеми, когато става въпрос за VPN услуги и винаги има непрекъснат спор между клиенти и доставчици на услуги. Клиентите обикновено се оплакват от „бавни скорости“, докато доставчиците на услуги се борят да обяснят, че скоростта зависи от толкова много фактори.

За целите на тестване трябва да изясня няколко неща, преди просто да вземете резултатите ми по номинална стойност. Първият е, че устройството, което го използвате, има значение – криптирането отнема енергия за обработка и възможностите на вашето устройство може да са фактор.

Второто е разстоянието от избрания VPN сървър – колкото по-далеч е избран от вас сървър, толкова по-бавна е връзката ви (по отношение на латентността). Имайки това предвид, провеждам тези тестове на настолен компютър от физическо място в Малайзия.

Базовата скорост на интернет връзката ми (теоретично) е 500Mbs и когато съм свързана локално, съм в състояние да постигна почти пълни скорости. Разбира се, това ще отпадне, когато се свързвам със сървъри, които са по-далеч.

базова скорост в Малайзия без vpn

Резултат от базовия тест на сървър в Малайзия без VPN
(Вижте резултата от пълната базова скорост тук)

ProtonVPN тест за скорост – US сървър

protonvpn тест за скорост US vpn изключен

ProtonVPN тест за скорост US – VPN изключен
(Вижте резултата от теста за пълна скорост тук)

protonvpn тест за скорост US vpn на

ProtonVPN тест за скорост US – VPN включен
(Вижте резултата от теста за пълна скорост тук)

Тест за скорост на ProtonVPN – сървър на ЕС (Германия)

protonvpn тест за скорост EU vpn изключен

ProtonVPN тест за скорост EU – VPN изключен
(Вижте резултата от теста за пълна скорост тук)

protonvpn тест за скорост EU vpn на

ProtonVPN тест за скорост EU – VPN включен
(Вижте резултата от теста за пълна скорост тук)

Тест за скорост на ProtonVPN – сървър Африка (Южна Африка)

protonvpn тест за скорост SA vpn изключен

ProtonVPN тест за скорост SA – VPN изключен
(Вижте резултата от теста за пълна скорост тук)

protonvpn тест за скорост SA vpn включен

ProtonVPN тест за скорост SA – VPN включен
(Вижте резултата от теста за пълна скорост тук)

Тест за скорост на ProtonVPN – сървър на Азия (Сингапур)

protonvpn тест за скорост asia vpn изключен

ProtonVPN тест за скорост Азия – VPN изключен
(Вижте резултата от теста за пълна скорост тук)

protonvpn тест за скорост asia vpn на

ProtonVPN тест за скорост Азия – VPN включен
(Вижте резултата от теста за пълна скорост тук)

Тест за скорост на ProtonVPN – сървър на Австралия

protonvpn тест за скорост австралия vpn изключен

ProtonVPN тест за скорост Австралия – VPN изключен
(Вижте резултата от теста за пълна скорост тук)

protonvpn тест за скорост australia vpn на

ProtonVPN тест за скорост Австралия – VPN включен
(Вижте резултата от теста за пълна скорост тук)

Както можете да видите, скоростите, предлагани от ProtonVPN, са малко от смесено изживяване. Предполагам, че тъй като те показват много висока производителност в някои области, те са залитнали възможностите на своите сървъри в зависимост от търсенето.

И все пак в по-голямата си част е достатъчно да предавате висококачествено 4k видео, ако е необходимо. Единственият път, когато вероятно ще забележите, че сте на VPN, е, ако се опитвате да изтеглите огромен файл – което може да отнеме малко повече време.

6. Присъства в 41 страни

Както при повечето добри доставчици на VPN услуги, ProtonVPN има добро присъствие по целия свят – в 41 страни, където поддържат над 500 сървъра. Въпреки че не е най-големият брой страни и сървъри наоколо, той все още е приличен брой.

Инфраструктурата (както хардуер, така и ширина на честотната лента) струва бомба и като потребител бих бил много скептичен към доставчика на услуги, който твърди, че предлага огромен брой сървъри за цените на дъното. Някои могат да го направят, но не толкова много.

7. Потоци Netflix & BBC iPlayer

Лично една от основните ми причини за използване на VPN е, че искам да получа достъп до съдържанието на региона на Netflix в САЩ. Това е важен фактор за мен. Работейки с ProtonVPN, бях в състояние да предавам гладко съдържание на Netflix US най-често, така че ще им дам пропуск за това.

Имайте предвид обаче, че е имало случаи, когато сървърите на ProtonVPN не са успели да се свържат с Netflix. Не успях да тествам всички 500 странни сървъра, но тези, с които съм работил добре досега.

По същия начин, за тези, които искат да гледат iPlayer на Би Би Си, могат да приемат сърцето, че той работи добре.

8. Поддържа Tor Browser & P2P

За ултрапараноида, ако не сте доволни от осигуряването на връзката си само с VPN услуга, ще се радвате да отбележите, че Tor Browser работи и с нея.

Но имайте предвид, че не всички ProtonVPN сървъри поддържат Tor (Кликнете тук за списък на техните сървъри и какво позволяват на всеки).

P2P също е наличен, но подобно ограничен само за определени сървъри.

9. Променливи цени

BasicPlusVisionary
Цена / месец $ 4 $ 8 $ 24
Номер на устройство2510
Сигурни CoreNoYesYes

Едно от по-добрите неща за ProtonVPN е, че той дава на своите клиенти избор за това, което искат да платят. Някои потребители искат основно ниво на услуга за по-добра цена и можете да получите това с ProtonVPN. Всъщност те имат и безплатен план.

Безплатният план е много ограничен както по отношение на скоростта, така и по отношение на местоположението на сървъра, но той не хаплира потребители с ограничена честотна лента. Можете също така да изберете други нива на план, което отваря достъп до повече сървъри, брой поддържани устройства и допълнителни функции.

Що се отнася до VPN мрежите, бих казал, че плановете им от по-ниско ниво обслужват клиентски сегмент, за който не много доставчици на услуги са готови да се погрижат. Техните планове за по-високо ниво са в съответствие с индустриалните стандарти, но могат да се считат за скъпи в сравнение с няколко топ доставчици като Surfshark и NordVPN.

Какво не харесвахме в ProtonVPN

1. Ограничени сървъри в регион Азия

Въпреки че ProtonVPN сървърите обхващат 41 страни, забелязах, че само няколко от тях обслужват региона на Азия. Получавате няколко ключови места като Сингапур и Хонконг, но за тези, които се нуждаят от подкрепа на ниво държава в този регион, ще останете разочаровани.

Въпреки че това може да е приемливо за общо ползване, клиентите, които могат да имат специфични нужди като локална връзка за бизнес цели или по друг начин, няма да имат късмет.

2. Склонни към VPN блокове

По време на тестването установих, че ProtonVPN е склонен да бъде блокиран от повече уебсайтове от повечето VPN, които съм опитвал. Това е под формата на сървъри, разпознаващи VPN връзката, или директно блокиране на някои, които в крайна сметка ще имат случайни грешки, като CSS нередности.

За съжаление проблемите, с които се сблъсках, не бяха разрешени дори след като се свързах с тяхната поддръжка.

Въпреки че признавам, че доставчикът на VPN услуги е почти невъзможен да работи със 100% успех, проблемите, възникнали с ProtonVPN, бяха забележими – много повече, отколкото повечето други, които съм използвал досега.

3. Склонни да бъдат леко хитри

Всяка компания използва някаква форма на маркетингова стратегия, но причината просто трябваше да добавя това като недостатък на ProtonVPN е, че техните маркетингови трикове могат да повлияят отрицателно на потенциалните клиенти по някакъв начин.

Вземете за пример тяхната предпоставка за „Secure Core“ сървъри, които те използват като ключова търговска точка за промотиране на услугите си. Ядрото се състои от Швейцария, Исландия и Швеция, но Швеция всъщност е член на общност с пет очи.

Това ме кара да се чувствам малко неприятно и ще ни върне да разчитаме на думата на ProtonVPN, че те не поддържат регистрации и са конфигурирали правилно всичките си сървъри, за да гарантират, че.

Други точки за продажба, като техните сървъри, които са в предишни подземни военни инсталации, макар и интересни, всъщност нямат много голям ефект върху поверителността ви.

4. Ограничена наличност на P2P

Като голям фен на P2P, бях много разочарован, когато открих, че от всички сървъри, които ProtonVPN поддържа, поддържа само торенти от няколко държави; Швейцария, Швеция, Сингапур и Холандия. Това означава, че ако искате да гледате Netflix US и торент едновременно, нямате късмет.

Вашата единствена опция ще бъде да използвате разделен тунелинг и да освободите торент клиента от VPN услугата. Това може да не е възможно решение за потребители в някои страни с изключително потискащи закони за авторските права.

5. Само поддръжка по имейл

Когато се сблъсках с трудности при достигането на уебсайтове, исках да се обърна за помощ, само за да открия, че ProtonVPN няма поддръжка на живо. Вашият основен път на подкрепа е чрез имейл – и те отнемат известно време, за да отговорят.

Отнеха им 24 часа, за да отговорят на първоначалния ми имейл (без да се броят автоматизираният отговор) и след това всяка размяна отне около половин ден или повече, за да получат отговор. Закъснението не беше най-големият проблем, но отговорите бяха.

Основната тема, която получих от отговорите, беше, че: „Имаме много сървъри, ако един не прави това, което искате, опитайте ги всички един по един, докато нямате късмет.“ Можете да кажете, че повиши кръвното ми налягане доста точки.

6. Може да бъде трудно да конфигурирате

Повечето VPN мрежи днес се опитват да ви улеснят възможно най-лесно да използвате техния софтуер. Както е, естеството на VPN ги прави голяма пречка за онези, които не са склонни технически.

В по-голямата си част ProtonVPN има много елегантен потребителски интерфейс за Windows приложение. Всъщност обичам онази готина зелена неонова карта на света.

Когато става въпрос обаче за разделно тунелиране, става нещо странно. Разделянето на тунели е опция, която много доставчици имат, която ви позволява да изключвате определени приложения или дори уебсайтове от тунела за VPN. За целта обикновено е или чрез добавяне на приложение или URL адрес на уебсайт.

protonvpn сплит тунелиране

Да добавите IPv4 адрес? Защо просто не приемете име на домейн?

По някаква неизвестна причина, за да изключите уебсайт от приложението ProtonVPN, трябва да намерите IP адреса на този уебсайт. Като пример за това, нека кажем, че искате да изключите google.com от тунела за VPN. Вместо да въвеждате това име на домейн, ще трябва да намерите IP адреса на Google (който е 172.217.3.100).

За да бъда честен, това ми мирише на мързел на фронта на развитие и на компания, която работи в продължение на толкова години, просто непростимо.

Заключение: струва ли ProtonVPN цената?

Както можете да видите, има приблизително еднакво количество аргументи както за, така и срещу ProtonVPN, за което се сещам. В края на деня обаче много ще зависи от това за какво използвате услугата. Например, ако се интересувате само от осигуряването на връзката си, свързването с близкия VPN сървър и забравянето за всичко друго – ProtonVPN вероятно ще бъде добре за вас.

Ако имате нужда от много гъвкаво решение, което ще ви позволи да правите много неща наведнъж (сърф, торент, поток и т.н.), тогава може да се наложи да потърсите алтернативен доставчик. В основата си ProtonVPN е просто добре, но цената, която таксува потребителите за план Plus (за достъп до Secure Core и повече сървъри) – $ 8 на месец, е малко стръмна..

Нови потребители в VPN мрежи и леки потребители трябва да са добре, особено ултра леки потребители, които могат да живеят със своите безплатни или основни планове.

Основни функции

 • ✓ Без регистрация
 • ✓ Превключвател
 • ✓ Сигурен основен сървър
 • ✓ P2P & Поддръжка на Netflix

Препоръчва се за

 • • Защита на най-високо ниво
 • • Потребител на много платформа
 • • НАС- & Потребители, базирани в ЕС

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map