Η Ψυχολογία του Gamification: Γιατί λειτουργεί (& Πώς να το κάνετε!)

Όλοι αγαπάμε τους Super Mario Bros, σωστά; Ή ίσως είστε περισσότερο από ένα άτομο Candy Crush…


Αλλά το παιχνίδι (ή το gamification) έχει θέση στην επιχείρησή σας?

σούπερ Μάριο

Λοιπόν, αν ρωτήσετε τη Nike – της οποίας η εφαρμογή φυσικής κατάστασης είναι ένα αριστούργημα gamification – η απάντηση είναι μια ηχηρή ναι.

Η Gamifiation έχει γίνει μια λέξη-κλειδί τα τελευταία χρόνια. Απλώς ρίξτε μια ματιά σε αυτό το γράφημα τάσεων της Google για να δείτε πώς έχει αναπτυχθεί από το 2011:

γράφημα gamification

Αλλά δεν είναι απλώς ένα τέχνασμα. Το Gamification λειτουργεί επειδή ενεργοποιεί πραγματικά, ισχυρά ανθρώπινα συναισθήματα.

Ευτυχία, ίντριγκα, ενθουσιασμός…

Αυτές είναι θετικές εμπειρίες χρήστη. Και η θετική εμπειρία χρήστη οδηγεί σε καλύτερη αφοσίωση, αφοσίωση και υψηλότερες πωλήσεις.

Τι είναι το gamification?

Ας ακολουθήσουμε ένα δευτερόλεπτο. Το Gamification είναι η διαδικασία χρήσης στοιχείων που μοιάζουν με παιχνίδι σε στρατηγικές επιχειρήσεων και μάρκετινγκ.

Μία από τις απλούστερες μορφές παιχνιδιού είναι να παίρνετε μια σφραγίδα κάθε φορά που αγοράζετε έναν καφέ. Συλλέξτε δέκα γραμματόσημα και παίρνετε ένα δωρεάν ποτό. Είναι σαν να ολοκληρώνεις ένα επίπεδο και να λαμβάνεις ανταμοιβή.

Στο διαδίκτυο, θα μπορούσε να είναι η χρήση στοιχείων παιχνιδιού όπως πίνακες βαθμολογίας, γραμμές προόδου και πόντοι επιβράβευσης. Αυτά τα κόλπα μπαίνουν στα φυσικά μας ένστικτα: ανταγωνισμός, εξερεύνηση, περιέργεια.

Στην πραγματικότητα, είναι μια πολύ έξυπνη χρήση της ψυχολογίας.

Ποιος χρησιμοποιεί το gamification?

Λοιπόν, σχεδόν για όλους. στην πραγματικότητα, 50% των νεοσύστατων επιχειρήσεων πρόσφατα δημοσκοπήθηκε ότι ενσωματώνουν στοιχεία παιχνιδιού στη στρατηγική τους φέτος. Αλλά ποιος το κάνει καλύτερα?

Νίκη+

nike plus gamification

Η εφαρμογή Nike που τρέχει, το Nike + είναι ένα από τα κορυφαία προϊόντα gamified στον κόσμο.

Γιατί; Βασίζεται στο φυσικό μας ανταγωνιστικό πνεύμα. Η εφαρμογή παρακολουθεί τα τρέχοντα στατιστικά μας και μετρά την πρόοδό μας προς τους στόχους. Μας υποχρεώνει να βγαίνουμε και να κερδίσουμε το ρεκόρ μας την επόμενη φορά.

Όχι μόνο αυτό, αλλά συνδέεται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να μπορούμε να ανταγωνιστούμε (ή να επιδείξουμε) στους φίλους μας. Το πλεονέκτημα για τη Nike είναι ότι παίρνει περισσότερους ανθρώπους έξω και τρέχουν που – τελικά – οδηγούν τις πωλήσεις της Nike.

Codecademy

Το Gamification λειτουργεί ιδιαίτερα καλά όταν το περιεχόμενό σας είναι πυκνό ή περίπλοκο. Η εκμάθηση του κώδικα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, επομένως το Codecademy χρησιμοποιεί το gamification για να το κάνει διασκεδαστικό και εθιστικό.

Δείτε αυτόν τον πίνακα ελέγχου παρακάτω. Μοιάζει περισσότερο με ένα ταμπλό Legend of Zelda από έναν ιστότοπο φροντιστηρίων.

gamification της κωδικοποίησης

Ο πίνακας ελέγχου χαρτογραφεί ολόκληρο το μάθημα με κονκάρδες ανταμοιβής στο δρόμο για να το διαλύσει. Υπάρχουν σαφή «επίπεδα» για να προχωρήσετε. Παίρνετε σήματα ως ανταμοιβές στην πορεία. Διατηρεί ακόμη ένα σκορ από τους καλύτερους πόντους και τις καυτές γραμμές σας για να σας κρατά ανταγωνιστικό.

Ντουολίνγκο

Το Duolingo κάνει κάτι παρόμοιο αλλά για την εκμάθηση γλωσσών.

duolingo

Όπως μπορείτε να δείτε, η εφαρμογή χρησιμοποιεί ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών και χαρτογράφησε στάδια για να κρατήσει τους χρήστες ενδιαφερόμενους. Μπορείτε επίσης να ορίσετε στόχους, να λάβετε κονκάρδες και να κερδίσετε πόντους για να αγοράσετε power-ups στην πορεία.

Διαχειριστής νομισματοκοπείων

Δεν είναι πολύ πιο θαμπή από τη διαχείριση των χρημάτων σας. Η μέντα προσπαθεί να το κάνει λίγο πιο εύκολο με μερικά απλά στοιχεία παιχνιδιού.

Παιχνίδι νομισματοκοπείου

Η εφαρμογή παρακολουθεί τις δαπάνες σας και μετρά την πρόοδό σας έναντι των προσωπικών στόχων χρηματοδότησης.

Starbucks

Η Starbucks εκτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα ανταμοιβής και επιβράβευσης παιχνιδιού.

Ανταμοιβές Starbucks

Χρησιμοποιώντας το “My Starbucks Rewards”, οι χρήστες παίρνουν ένα χρυσό αστέρι κάθε φορά που πληρώνουν για τον καφέ τους χρησιμοποιώντας την εφαρμογή για κινητά. Πέντε χρυσά αστέρια σάς παραχωρούν «πράσινο» καθεστώς που σας δίνει τη δυνατότητα δωρεάν ανατροφοδότησης.

Όταν φτάσετε τα 30 αστέρια, ξεκλειδώνετε τη συνδρομή «χρυσός» και λαμβάνετε μια προσαρμοσμένη κάρτα χρυσού. Είναι μια έξυπνη κίνηση για να δημιουργήσετε αποκλειστικότητα και αυξημένη κατάσταση. Προφανώς, όλοι θέλουμε τη χρυσή κάρτα!

Η ψυχολογία: γιατί λειτουργεί το gamification?

Εντάξει, έτσι αυτά τα παραδείγματα δείχνουν πώς μοιάζει η gamification στον πραγματικό κόσμο. Αλλά αυτό που το κάνει τόσο ισχυρό?

Με απλά λόγια, ενεργοποιεί συναισθήματα που συνδέονται με θετική εμπειρία χρήστη. Και αν ακολουθήσατε τη σειρά μας σχετικά με την εμπειρία χρήστη, γνωρίζετε ότι αυτά τα συναισθήματα είναι πραγματικά πολύ σημαντικά.

1. Δίνει στον χρήστη έλεγχο

Μιλήσαμε προηγουμένως για να μεταφέρετε τον επισκέπτη σας από το σημείο Α στο σημείο Β.

Η καθοδήγηση ενός δυνητικού πελάτη προς τον επιθυμητό στόχο σας αποτελεί μέρος του ταξιδιού του χρήστη.

Ωστόσο, η απλή ψυχολογία μάς λέει ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να αναγκαστούν ή να μεταφερθούν στον προορισμό. Τους αρέσει να είναι οι κύριοι του πεπρωμένου τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να αισθάνονται τον έλεγχο.

Γι ‘αυτό να φαίνεται σαν να βρίσκονται στο κάθισμα οδήγησης. Αυτός είναι ο πυρήνας του gamification.

Είναι σαν ένα βιβλίο «επιλέξτε τη δική σας περιπέτεια» ή επιλέγοντας ποιο επίπεδο να παίξετε σε ένα παιχνίδι.

Τα διαδικτυακά μαθήματα το κάνουν πολύ καλά, όπως το Codeacademy, όπως είδαμε νωρίτερα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Udemy, ένας ιστότοπος που φιλοξενεί μαθήματα για κάθε είδους θέματα.

gamemy

Το σύστημα gamified τους θέτει τον χρήστη σε έλεγχο ανά πάσα στιγμή. Μπορείτε να επιλέξετε τις διαλέξεις (όπως επίπεδα) και έχετε τον έλεγχο να κάνετε κλικ στην «επόμενη διάλεξη». Είναι ένα απλό τέχνασμα, αλλά παίρνουμε ένα λάκτισμα από τη λήψη των αποφάσεών μας.

2. Οι χάρτες μάς βοηθούν να γνωρίζουμε πού είμαστε και πού πηγαίνουμε

Και πάλι, αυτή είναι απλή ψυχολογία. Θέλουμε να μάθουμε πού πηγαίνουμε. Θέλουμε να μάθουμε πού βρισκόμαστε στη διαδικασία.

Διαφορετικά, οι χρήστες στο σκοτάδι αυξάνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί.

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο λαμβάνετε έναν χάρτη στο World of Warcraft, Zelda και Mario! Μπορείτε να πάρετε αυτό το σύστημα χαρτογράφησης και να το εφαρμόσετε σε διαφορετικές πτυχές της εφαρμογής ή του ιστότοπού σας.

γραμμή προόδου

Κάτι τόσο απλό όσο μια γραμμή προόδου λειτουργεί σαν χάρτης για τους χρήστες σας. Ξέρουν πού βρίσκονται στη διαδικασία. Ξέρουν πόσο μακριά πρέπει να πάνε.

Εάν μπορείτε να συμπεριλάβετε ορόσημα επίτευξης στην πορεία, ακόμα καλύτερα.

γραμμή προόδου

Διασπά το ταξίδι και το κάνει πιο εύχρηστο. Και πάλι, αυτή είναι εξαιρετική εμπειρία χρήστη.

3. Ενίσχυση της καλής συμπεριφοράς

Για να χρησιμοποιήσετε ένα αναγωγικό παράδειγμα, ανταμείβετε ένα σκυλί με λιχουδιές όταν το εκπαιδεύετε. Όταν συμπεριφέρεται καλά, ο σκύλος παίρνει μια απόλαυση. Συνεχίζει να κάνει την καλή συμπεριφορά γιατί ανταμείβεται.

Το ίδιο συμβαίνει και με το gamification. Όταν ολοκληρώσετε ένα επίπεδο, θα λάβετε μια ανταμοιβή – για παράδειγμα έναν νέο χαρακτήρα ή ενίσχυση. Έτσι το κάνετε ξανά και ξανά. Το ενισχύει μια συνήθεια ή συμπεριφορά.

Οι ιστότοποι και οι εφαρμογές με gamified κάνουν το ίδιο πράγμα. Και η καλύτερη ιστοσελίδα για να το κάνετε αυτό?

Facebook.

Facebook σαν

Το Facebook είναι φανταστικό στην ενσωμάτωση λεπτών gamification. Για παράδειγμα, όταν δημοσιεύετε μια κατάσταση ή μια εικόνα, (ελπίζουμε) ανταμειφθείτε αμέσως με επισημάνσεις “μου αρέσει”. Το μπράβο είναι μια ψυχολογική ανταμοιβή από το Facebook.

Έτσι το κάνετε ξανά. Και ξανα. Και ο πραγματικός νικητής είναι το Facebook που διατηρεί τους αριθμούς αφοσίωσης και χρηστών υψηλούς.

Επιβραβεύστε τους χρήστες σε κάθε στάδιο του ταξιδιού και θα ενισχύσει αυτό που θέλετε να κάνουν.

4. Αίσθηση επίτευξης

Το επίτευγμα είναι ένας από τους πιο ισχυρούς ψυχολογικούς παράγοντες της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ό, τι κάνουμε, κάνουμε για να πετύχουμε κάτι.

Εάν κάποιος βρίσκεται στον ιστότοπό σας ή χρησιμοποιεί την εφαρμογή σας, προσπαθεί να επιτύχει κάτι. Για παράδειγμα, η εκμάθηση κώδικα, η διαχείριση χρημάτων ή η καταλληλότητα.

Εάν μπορείτε να κάνετε τον χρήστη σας να αισθάνεται σαν να έχει επιτύχει κάτι, θα επανέλθει. Κάτι τόσο απλό όσο λέγοντας «καλή δουλειά!» Όταν ένας χρήστης ολοκληρώνει μια εργασία βοηθά στη δημιουργία ενός ορόσημου και δημιουργεί την αίσθηση ολοκλήρωσης ενός επιπέδου.

Όλοι γνωρίζουμε ότι κάτι σαν «κωδικός εκμάθησης» είναι ένα τεράστιο εγχείρημα. Πρέπει λοιπόν να το καταρρίψετε και να δημιουργήσετε αυτήν την αίσθηση επίτευξης σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Επιστρέφοντας στο Duolingo, για παράδειγμα, σας ενημερώνουν τακτικά με ποσοστό ευχέρειας:

duolingo gamification

5. Μας αρέσει να θέτουμε στόχους και να ανταγωνιζόμαστε τον εαυτό μας

Οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους ανταγωνιστικοί. Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να ωθήσουμε τους εαυτούς μας πιο σκληρά.

Χρησιμοποιώντας τα «προσωπικά καλύτερα» και «προηγούμενα αρχεία», μπορείτε να πείσετε τους χρήστες σας να επιστρέψουν και να δοκιμάσουν ξανά. Και πάλι, αυτός είναι ο κινητήριος παράγοντας για τη δημοτικότητα της εφαρμογής Nike +.

Δείξτε μας τα δικά μας στατιστικά στοιχεία και σχεδόν πάντα θα θέλουμε να το κερδίσουμε.

Η Jillian Michaels εκτελεί έναν ιστότοπο παρακολούθησης στόχων που παρακολουθεί τις συνήθειες διατροφής και άσκησής σας καθημερινά. Εμφανίζοντας συνεχώς τα στατιστικά στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας (και την πρόοδό σας έναντι των καθορισμένων στόχων), οι χρήστες είναι υποχρεωμένοι να το κερδίσουν την επόμενη φορά. Απλό αλλά αποτελεσματικό.

παιχνιδοποίηση

6. Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό με άλλους!

Αν νομίζετε ότι είμαστε ανταγωνιστικοί με τους εαυτούς μας, τραβάμε πραγματικά τις στάσεις όταν ανταγωνιζόμαστε με άλλους.

Και πάλι, μαντέψτε ποιος είναι ο καλύτερος σε αυτό; Ναι, Facebook. Και Twitter, Pinterest, Instagram. Όλα τα κοινωνικά δίκτυα ευδοκιμούν σε αυτήν την ιδέα του διαγωνισμού.

Ποιος μπορεί να λάβει περισσότερες επισημάνσεις “μου αρέσει”; Ποιος μπορεί να πάρει περισσότερους οπαδούς, περισσότερες καρφίτσες, περισσότερες καρδιές. Είναι όλα ένα μεγάλο παιχνίδι. Ένα ανοιχτό γήπεδο.

Φυσικά, υπάρχουν πιο ρητά παραδείγματα αυτού. Οποιοσδήποτε ιστότοπος που χρησιμοποιεί βαθμολογικούς πίνακες και κορυφαίες βαθμολογίες ενεργοποιεί αμέσως αυτό το φυσικό ένστικτο για να ανταγωνιστεί!

Πριν από λίγο καιρό το BBC επέτρεψε στους χρήστες να δημιουργήσουν μικρά πρωταθλήματα για τους ανθρώπους να προβλέψουν σκορ στο τουρνουά ποδοσφαίρου Euro. Είχα ολόκληρη την οικογένειά μου αγκιστρωμένη, ελέγχοντας τον ιστότοπο του BBC πολλές φορές καθημερινά για να δω αν είχαμε σωστά τα σκορ μας και να ελέγξω αν ξεπέρασα τους ανθρώπους στο πρωτάθλημα.

bbc gamification

7. Οι άνθρωποι λατρεύουν να εξερευνούν και να ξεφεύγουν

Ολόκληρος ο λόγος που αγαπάμε τα βιντεοπαιχνίδια είναι για την απόδρασή τους. Το να χαθείτε στον κόσμο του παιχνιδιού και να εξερευνήσετε μια αλλοιωμένη κατάσταση είναι γιατί τα παιχνίδια όπως το Final Fantasy και το World of Warcraft είναι τόσο δημοφιλή.

Όταν δίνετε στους χρήστες σας την ελευθερία να εξερευνήσουν, δημιουργεί ίντριγκα και ενθουσιασμό. Δύο πολύ δυνατά συναισθήματα. Και μια θετική εμπειρία χρήστη.

Φυσικά, αυτή η εξερεύνηση θα πρέπει να δομηθεί προσεκτικά ώστε οι χρήστες να μην χαθούν.

Αλλά σκεφτείτε πώς το Netflix επιτρέπει στους χρήστες να πάρουν τον έλεγχο και να εξερευνήσουν με τον δικό τους ρυθμό. Το να αφήσεις τους ανθρώπους να ανακαλύψουν τρύπες κουνελιών τροφοδοτούν την αίσθηση της περιέργειάς τους. Το συναίσθημα ότι μπορεί να σκοντάψετε σε κάτι νέο είναι συναρπαστικό. Ενθαρρύνετε αυτό.

Εξερεύνηση του Netflix

8. Αγαπάμε τις ανταμοιβές

Αυτό σχεδόν δεν χρειάζεται να το εξηγήσει.

Όλοι αγαπούν τις ανταμοιβές. Έχουμε ήδη μιλήσει για τη δημιουργία μιας αίσθησης επίτευξης. Αλλά, γιατί να μην προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά και να προσφέρουμε μια πραγματική, απτή ανταμοιβή?

Το προφανές παράδειγμα είναι τα Starbucks που προσφέρουν ανταμοιβές μετά από έναν ορισμένο αριθμό αγορών. Ένα άλλο παράδειγμα είναι Τράπεζα ανακύκλωσης που προσφέρουν στα μέλη τους ανταμοιβές για ανακύκλωση. Τα μέλη μπορούν να συγκεντρώσουν πόντους για να ανταλλάξουν προσφορές και τοπικές εκπτώσεις.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα βγουν έξω από το δρόμο τους για να πάρουν τα χέρια τους σε μια ανταμοιβή.

Η σφραγίδα του καφέ είναι ένα κλασικό παράδειγμα. Πιθανότατα δεν θα ξοδέψατε σχεδόν τόσο πολύ στο Caffe Nero αν δεν υπήρχε το δέλεαρ ενός δωρεάν καφέ.

κάρτα σφραγίδας caffe nero

Οι επιβραβεύσεις προωθούν τη δράση.

9. Οι άνθρωποι θα κάνουν οτιδήποτε για αποκλειστικότητα!

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι πληρώνουν χιλιάδες δολάρια για ένα αεροπορικό εισιτήριο πρώτης κατηγορίας. Σίγουρα, έχετε ένα κρεβάτι και ένα ποτήρι σαμπάνια. Αλλά δεν πληρώνετε για τις λειτουργίες. Πληρώνετε για κατάσταση.

Η αποκλειστικότητα δημιουργεί ίντριγκα, ζήλια και περιέργεια. Οι άνθρωποι θα εργαστούν σκληρά για να επιτύχουν αυτό το καθεστώς. Η Starbucks (πάλι) αποκτά την ισορροπία τέλεια με την κατάσταση «χρυσού» για κανονικούς πελάτες.

Είναι σαν να ξεκλειδώνεις το μυστικό επίπεδο σε ένα βιντεοπαιχνίδι. Σας δίνει ένα τεράστιο χτύπημα ντοπαμίνης και σας αφήνει πίσω από τα παρασκήνια.

10. Ομαδική εργασία και συνεργασία

Ένας άλλος βασικός ψυχολογικός παράγοντας είναι η κοινότητα και η συνεργασία. Είμαστε κοινωνικά ζώα, γι ‘αυτό και λατρεύουμε τα παιχνίδια πολλαπλών παικτών (και φωνάζοντας ακουστικά σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο).

Αυτό μεταφράζεται καλά σε gamification. Εάν μπορείτε να κάνετε τους χρήστες να αισθάνονται σαν μέρος μιας ομάδας ή μιας κοινότητας στο ταξίδι τους, θα δημιουργήσετε αφοσίωση και μια θετική εμπειρία χρήστη.

Το Kickstarter ευδοκιμεί σε αυτήν την κοινότητα. Πρώτα απ ‘όλα, έχουν gamified μπαρ προόδου, αποκλειστικές ανταμοιβές για υψηλούς πλειοδότες, χρονικό όριο και μεγάλο στόχο. Στην πραγματικότητα, είναι ένας από τους πιο gamified ιστότοπους στο Διαδίκτυο.

παιχνίδι εκκίνησης

Αλλά το πνεύμα της κοινότητας και της συνεργασίας τους σηματοδοτεί την επιτυχία της. Όταν ένα έργο επιτυγχάνει τελικά το στόχο χρηματοδότησής του, είναι σαν ένα κοινό επίτευγμα.

Προσπαθήστε να βρείτε τρόπους για να συγκεντρώσετε άτομα σε έναν κοινό στόχο ή επίτευγμα στην εφαρμογή ή τον ιστότοπό σας.

11. Ντοπαμίνη και εθισμός

Το gamification προκαλεί βιασύνη ντοπαμίνης.

Είναι τόσο απλό. Αν ανεβαίνετε, κερδίζετε ανταμοιβή, λαμβάνετε ανατροφοδότηση ή επιτυγχάνετε κάτι, σας δίνει λίγο βιασύνη.

Αυτή είναι η ντοπαμίνη στον εγκέφαλό σας. Είναι το μυαλό σου να σου λέει να το κάνεις ξανά γιατί νιώθεις καλά! Και τότε ξεκινά ο εθισμός.

Υπάρχει ένας λόγος που έχουμε εθιστεί στα παιχνίδια. Και υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι ιστότοποι και οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν το gamification διατηρούν τους χρήστες τους. Συνεχίζετε να επιστρέφετε για αυτό το χτύπημα ντοπαμίνης.

——

Το Gamification δεν είναι απλώς μια λέξη-κλειδί ή ένα τέχνασμα. Έγινε σωστά, ενεργοποιεί πραγματικά, ισχυρά ανθρώπινα συναισθήματα.

Δημιουργεί θετικές εμπειρίες χρήστη, αυξάνει την αφοσίωση και την αφοσίωση.

Χρησιμοποιείτε κόλπα gamification στον ιστότοπο ή την εφαρμογή σας; Θα ήθελα πολύ να ακούσω πώς εκμεταλλεύεστε! Αφήστε τα σχόλιά σας παρακάτω.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector