Ръководство за начинаещи за VPN – основни въпроси, които трябва да зададете, преди да получите VPN

Добре дошли във Виртуалната частна мрежа (VPN) 101. Като кратко въведение, аз използвам VPN за сравнително кратко време – всъщност по-малко от година. Преди това обаче вече доста време седях на оградата.


За период от повече от две години в главата ми се появиха много въпроси, някои от които повдигнаха още повече въпроси. Първата пречка за преодоляване беше в началото:

Contents

Какво е VPN?

VPN свързва вашия компютър, Mac, таблет или друго устройство към интернет чрез друг компютър. Свързвате се с интернет чрез интернет връзка на друг компютър, а не директно чрез своя собствена. Освен това, VPN също криптира данните, които изпращате, така че да бъдат защитени.

Защо ще ми трябва VPN?

VPN маскират местоположението ви

В най-основната си форма, VPN предлага на потребителите начин да се свържат с Интернет сигурно и частно. Като се свържете първо към VPN услуга, преди да бъдете насочени към интернет адреса, към който се насочвате, вашето местоположение е известно само на доставчика на VPN.

Нека да видим за какво е полезно това:

 1. Достъп до съдържание
  Повечето VPN имат няколко локации, от които можете да изберете да показвате местоположението си, така че в някои случаи да заобиколите географските ограничения. Някои доставчици на услуги в Интернет ограничават нещата от определени места. Вземете за пример Netflix, който има различни филми за различни географски зони.

  Естествено, той също ви помага да се заобиколите цензура на съдържанието в различни страни (списъкът на които нараства).

 2. поверителност
  Ако някога сте се чудили на правителствата или доставчиците на интернет услуги (ISP), които да гледат на всичко, което правите онлайн, то VPN е абсолютно за вас. Знаете ли, че в много страни, вашите ISP може да продаде историята ви на сърфиране до маркетингови и рекламни агенции? И че ако бъдат поискани от много правителства, те са законово задължени да ги предадат дневници на вашата онлайн активност?

Как работи VPN?

Как работи VPN

* Това е основна диаграма за това как протича потока от данни, ако използвате VPN. Изображението е от ExpressVPN, но всички VPN връзки с едно отскачане работят по същия начин.

При нормална интернет връзка, когато се опитвате да получите достъп до уебсайт в Интернет, компютърът ви насочва заявката към сървъра на вашия интернет доставчик, който след това ви свързва към уебсайта. В VPN връзка се свързвате директно със сървъра на VPN, заобикаляйки сървъра на вашия интернет доставчик.

Ако сте чували за защитна стена и преди, VPN действа по подобен начин, защитавайки и защитава вашата интернет връзка с помощта на частни сървъри и криптирани потоци от данни.

Ще използва ли VPN защита на моята информация?

Един от ключовите елементи на VPN, който го прави толкова желателен, е сигурността. В VPN връзка всички данни, които изпращате и получавате, са кодирани. Така че, ако някой се опита да прихване данните, които изпращате, това криптиране би ви запазило (или поне по-безопасно, отколкото ако беше предадено без криптиране).

Обмислете тези сценарии; Пазарувате онлайн и ще направите покупка – може да е необходимо данните за кредитната ви карта да бъдат предадени на търговеца. Вие сте в кафене и се опитвате да получите достъп до своя имейл акаунт – паролата ви ще трябва да бъде изпратена на вашия имейл сървър за проверка. Това са само два прости случая, при които VPN може да пази вас и вашите данни.

Наистина ли съм непроследим с VPN?

Само един VPN IP адрес и криптиран трафик не са достатъчни, за да останете непроследими. Вярно е, че ви прави по-трудно да проследите, но за някой с подходящите технически умения, може да има начини за това.

Вашият IP адрес не е единственото нещо, което ви идентифицира онлайн. Всъщност имаше и случаи, за които е известно, че VPN изтичане на действителни IP адреси.

Други методи за проследяване включвате доксинг, използване на зловреден софтуер, обикновена стара небрежност и други.

Бих казал, че това колко анонимно и непроследимо бихте искали да бъдете (или колко сте параноични), би повлияло на точната комбинация от услуги, които използвате заедно.

Например, можете да използвате VPN, комбиниран с анонимен браузър като TOR, плюс програма за Internet Security, както и да упражнявате някаква мозъчна сила в това, което правите онлайн, особено по отношение на споделянето на информация.

Така че, краткият отговор тук би бил „не“, не сте напълно непроследими.

Как VPN защитават вашата информация

1. Шифроване

Когато сте свързани с VPN услуга, целият ви интернет трафик и комуникация преминава през защитен тунел. Именно това пази информацията ви поверителна и сигурна.

Всяка VPN използва различни протоколи за това, които имат различни нива на сигурност. Ето няколко примера;

 • Защита на интернет протокола (IPSec)
  IPSec удостоверява интернет сесията и криптира данни по време на връзката. Той има два режима, транспорт и тунелиране, така че данните са безопасни по време на трансфер между различни мрежи. IPSec може да се комбинира с други протоколи за сигурност, за да направи сесиите още по-безопасни.
 • Протокол за тунелиране на слой 2 (L2TP)
  L2TP е един от другите протоколи, които могат да се използват с IPSec. Той създава тунел между две точки, които IPSec обработва криптирането на данните, които се предават между тях.
 • Протокол за тунелиране от точка до точка (PPTP)
  PPTP е протокол „всичко в едно“, който едновременно създава тунела и криптира данни. Много често се използва и поддържа, дори и на Mac и Linux системи.

2. Няма политика за регистрация

Това е нещо, което трябва да се вземе под внимание, тъй като не всички VPN нямат политика за регистрация. Дневниците са файлове с история, които записват вашата история на интернет трафика. Ако не се водят журнали, очевидно доставчикът на VPN услуги не може да го продаде или предаде на което и да е правителство или правоприлагаща агенция, нали?

Ако VPN няма политика за регистрация, това често се посочва много ясно на техния уебсайт. Вземете за пример PureVPN, един от многото, които не водят дневници.

vpn услуга без влизане

Как да използвате VPN?

Повечето VPN ще имат свои собствени процеси, но основната теория е, че инсталирате VPN софтуера на устройство (като вашия рутер, компютър или смартфон). Конфигурацията може да бъде толкова проста, колкото въвеждането на вашето VPN потребителско име и парола, когато стартирате софтуера, но има някои VPN, които ви предлагат повече опции.

Те могат да включват избор на протокола за защита, който искате да използвате, или ръчно избор на местоположението на сървъра, което предпочитате да свържете.

На какви устройства работи VPN?

Има три основни категории елементи, върху които VPN обикновено могат да работят (в зависимост от доставчика на услуги): Настолни компютри / Лаптопи, Смартфони / Таблети и рутери. По-конкретно, те обикновено работят на платформи, предлагащи Windows, Mac OS, iOS, Android и Linux (Повечето рутери са базирани на Linux).

Обърнете внимание, че не всички рутери поддържат използването на VPN. Ако използвате някоя от по-добрите, популярни марки и модели, вероятно е да използвате VPN, но би било по-добре да се консултирате с производителя или просто да заложите на форум и да попитате. Използвам TP-Link Archer C7, който прави.

страница за конфигуриране на expressvpn

* VPN обикновено има ръководство, което можете да следвате, за да ви помогне да се конфигурирате на множество устройства

Знам, че има някои сайтове там, които ще кажат, че имате нужда от потребителски фърмуер, като например DD-WRT или домат, но това просто не е вярно Ако обаче вашият маршрутизатор НЕ поддържа изначално VPN, прехвърлянето му към някой от тях може да ви помогне.

Следва отново предупредителната бележка: Дори и да използвате VPN на мобилния си телефон, има много мобилни приложения (които може да сте инсталирали), които имат много повече информация от вашия IP адрес. Спомняте ли си онези досадни разрешения, които трябваше да предоставите, когато ги инсталирате? Е, това означава, че дори и при VPN, вашите данни все още могат да се изпращат на разработчиците на тези приложения.

Колко ми е трудно да го използвам?

Много просто казано; не точно. Почти всички доставчици на VPN имат обширни уроци за това как да настроят приложенията си на множество устройства. Прегледах доста от тях, а някои дори стигат дотам, за да имат стъпка по стъпка видеоклипове как да настроите.

Разгледайте страницата за настройка на ExpressVPN как да настроите.

expressvpn vpn steup с инструкции

Повечето доставчици на VPN ще имат нещо подобно, което има изключително подробни инструкции. Всъщност някои от тях са толкова лесни за настройка, че всичко, което ще трябва да направите след инсталирането на приложението, е да въведете потребителското си име и парола, след това да изберете сървър и да продължите.

Ще забави ли VPN интернет връзката ми?

Отговорът на това би бил може би. Поради естеството на услугата обикновено ще има леко забавяне. Въпреки това, с почти всички реномирани VPN услуги, това забавяне често не би било забележимо.

Ако вашият интернет доставчик обаче понякога по някаква причина намалява скоростта на интернет, използването на VPN може да подобри скоростта ви. Много VPN доставчици от най-високо ниво имат отлични мрежи, които използват доставчици на честотна лента от първи ред.

Като правило, всяко намаление на скоростта, което забележите, ще бъде малко по-голямо, колкото по-далеч е сървърът, който решите да се свържете.

Техническа бележка за скоростта

Вашият хардуер играе решаваща роля в скоростта на връзката. Когато VPN криптира вашите данни, процесът изисква много изчислителна мощност. Всяко устройство има микропроцесор в сърцето си, което влияе на скоростта, с която устройството прави нещата. Тази скорост е оценена в гигагерц (GHz).

Колкото по-висок е GHz, толкова по-бързо е криптирането и следователно по-бързата скорост на връзката.

Средната маршрутизатор варира в скоростта на процесора от 800MHz до 1.2GHz (въпреки че има модели от по-висок клас с честота 1.8GHz или повече). Средният лаптоп работи на честота от около 1,6GHz до 2,2GHz, докато средният компютър работи между 2,6 до 3,4GHz.

Скорост на VPN връзка

При изпълнение на VPN услуга на рутер с процесор с номинална честота 1GHz, скоростта на VPN линия се забавя значително. Според техническата поддръжка на TorGuard, с която се консултирах, максималната скорост, която мога да постигна чрез разгръщане на рутер тук, е около 17Mbps. Пускането на същия VPN на лаптоп на 1.8GHz ще ви даде скорост от около 150Mbps.

Важното тук е, че има много движещи се части за работата на VPN, така че за да се възползвате от максимални ползи от бърза VPN връзка, вашето собствено оборудване също е неразделно.

Как да изберете правилния VPN доставчик?

vpn доставчици

Налични са буквално десетки (стотици, ако броите по-малко доставчици) на VPN услуги. Някои от тях са основните доставчици на VPN, които са специализирани в това, но днес има и много компании за интернет сигурност, като F-Secure, Kaspersky и Avira, които са се разклонили в VPN играта.

И така, с това, как ще изберете правилния, тъй като е вероятно да бъдете бомбардирани всеки ден с „VPN Deals“, след като въведете думата за търсене в Google? Намирането на точния VPN за ВАС, се свежда до само няколко ключови елемента:

1. Разходи спрямо безопасност

Това е възрастовата клауза „не можеш да имаш всичко“. Колкото повече струва, толкова по-добра е услугата. ВИНАГИ, но като правило. Повечето доставчици на VPN могат да ви таксуват може би няколко долара на месец, но ако наистина сте параноични за поверителността и сигурността си, наистина ли ще се престрашавате за малко спокойствие? Изберете баланса, който отговаря на настроението ви, като изяснявате основните си цели да се абонирате за VPN услуга.

2. Съхранява ли журнали?

Това е много важно. Без значение какъв е вашият бюджет или цел, доставчикът на VPN, който поддържа журнали, е просто огромна кутия от червеи, които чакат да бъдат отворени. И знаете какво се случва, когато тази кутия се отвори. Само наличието на регистрационни файлове просто иска проблеми – доставчиците на услуги са били известни много пъти под натиска на правителството. Изберете доставчик, който е много строг по отношение на политиката без регистрация.

3. Брой и местоположение на сървърите

Това е по-приложимо за хората, които използват VPN мрежи, заобикалят географските ограничения. Например, ако искате да получите достъп до съдържание на Netflix от региона на САЩ, ще ви е необходим … американски сървър на вашия VPN! Колкото повече сървъри разполага с доставчик, толкова повече опции имате. Колкото по-голям е броят на техните сървъри, толкова по-вероятно е връзката ви да бъде гладка и бърза.

4. Колко за колко връзки

Днешното средно домакинство се е побъркало по устройства. Представете си дори само една двойка, всеки от които има лаптоп, таблет и смартфон – Това са шест устройства под един покрив. Уверете се, че броят на връзките, с които доставчикът на VPN се регистрирате, е подходящ за вашия начин на живот.

5. IP изтичане

Това е въпрос, който все по-често излиза на преден план. Очевидно някои доставчици на VPN имаха леки технически проблеми и реалните IP адреси на техните клиенти изтичаха, което означава, че плащат за услуга, която не работи. За да преодолеят този проблем, много VPN предлагат пробен период, за който можете да се регистрирате. Уверете се, че сте проверили добре връзката си през този пробен период и ако вашият IP изтича, добре знаете какво да правите – БЪРЗЕТЕ.

6. Потребителски интерфейс

Обсъждах дали да добавя този елемент или не, но в крайна сметка OCD ме надви. Някои VPN имат такива глупави интерфейси, че просто AWFUL за използване. Просто … погледнете, преди да се погрижите за този тригодишен план с отстъпки, добре?

Как да разбера дали VPN е добър?

VPN услугите разбира се базират продажбите си на поверителност и сигурност. И така, как да разберете дали този, когото сте избрали, изпълнява както трябва? Знаете ли дали вашият IP е защитен? Какво ще кажете за тези течове, за които сте чували?

Тези опасения понякога се дължат на това, което бих нарекъл „счупени функции“ в някои доставчици на VPN. Това означава, че те не работят както се рекламира, което означава, че вашата идентичност може да бъде изложена на риск.

Ето няколко прости теса, които могат да ви помогнат.

 • посещение IPLeak и прочетете информацията, представена ви там. Ако вашият VPN работи както трябва, ще преглеждате информацията на VPN сървъра, а не истинската ви информация. DNSLeakTest може да направите нещо подобно, ако искате алтернатива.
 • За да проверите скоростта на VPN, посетете Speedtest или TestmyNet и пуснете тестовете там. Можете да ги стартирате преди и след свързване към вашия VPN сървър, за да тествате разликата в скоростта и латентността.

тествайте скоростта на vpn

* SpeedTest ще покаже скоростта на качване и изтегляне, както и закъснението до най-близкия сървър.

Разбира се, има и по-модерни тестове, които бихте могли да извършите, но те са малко по-подробни, които да включите.

Дори и да сте доволни от VPN услугата, която използвате, провеждането на тестове от време на време е добра идея, само и само за да си осигурите спокойствие.

Легални ли са VPN-ите?

За някои това може да изглежда странно, тъй като наоколо има толкова много VPN доставчици, но не забравяйте, че в Интернет няма нито едно правителство, което да го контролира. Въпреки това, ВАС сте ограничени от законите на държавата, в която пребивавате, така че се уверете, че VPN е легален във вашата страна, преди да купите абонамент.

Преди да се посмеете, нека ви кажа, че има някои много изправени държави. Вземете за пример Обединените арабски емирства (ОАЕ). Хващайки се с използване на VPN услуга в ОАЕ може да ви наложи с огромна глоба между 100 000 долара до 500 000 долара.

Не е изненада, Китай също наскоро прие регламент което позволява само използването на одобрени от правителството VPN услуги. Предполага се, че това е “регулиране на VPN, които незаконно извършват трансгранични оперативни дейности”, но както всички знаем, това е просто още едно разширение на Великата защитна стена на Китай.

И накрая – Ако мислите да използвате VPN, само за да заобиколите защитната стена на цензурата на работното си място или в училище – можете да бъдете уволнени или експулсирани (в зависимост от позицията ви). Kapish?

Защо VPN са незаконни на някои места?

Зависи наистина, но в по-голямата си част страните, които забраняват VPN, са склонни да имат по-строг контрол върху живота на своите граждани. Забранявайки VPN мрежите, те могат по-лесно да следят всички онлайн движения, които техните граждани правят.

Ето някои от основните причини;

 • Морални причини (например Сингапур)
 • Политическа стабилност (например Йордания, Либия)
 • Национална сигурност (например Индия, Русия)
 • Всички горе (напр. Северна Корея, Китай)

Мога ли VPN услугата ми да бъде блокирана?

Някои държави, които са наистина неразположени по отношение на цензурата си в Интернет, до голяма степен блокират VPN услугите. Въпреки че не могат да дешифрират данните, блокирането на VPN в тези страни е показало, че успешно е блокирало VPN достъпа, като спира достъпа до портове, които обикновено се използват от общи VPN протоколи.

Вземете за пример Голямата защитна стена на Китай, която е малка част от общите усилия на страната за поддържане на обществената сигурност чрез внимателно наблюдение на информационните системи.

Мога ли да правя торент с VPN?

Споделянето на файлове с Peer-to-Peer или Torrenting не е незаконно, но е известно, че повдига флагчета, тъй като не винаги се знае състоянието на файловете, които се споделят. Например споделянето на определени видео файлове може да наруши Закона за авторското право на цифровото хилядолетие. Известно е също, че някои софтуер защитени с авторски права са разпространени пиратски версии чрез Torrenting.

Известно е обаче, че торентингът консумира и висока честотна лента, така че има някои доставчици на VPN, които или няма да разрешат торент на техните услуги, или ще имат ограничения на честотната лента за тези сценарии.

Ако търсите VPN услуга, която е подходяща за торент, уверете се, че това е изрично посочено в техните сайтове.

Ето някои VPN, които са приятелски торент:

Какво е “превключвател за убийство”?

Повечето хора използват VPN, за да гарантират поверителността си, което е най-важно за тях. Ето защо много VPN услуги въведоха концепцията за „превключвател за убийство“. Те са предназначени да помогнат незабавно да прекъсне връзката ви, ако услугата ви към VPN сървъра е прекъсната по някаква причина.

Това помага да се предотврати излагането на вашия действителен IP, докато VPN услугата не е налична.

Разбира се, ако предпочитате връзката да остане включена, вместо да отпада, в много случаи можете просто да изберете да изключите функцията за убийство.

Ще използва ли VPN влияние върху моите онлайн игри?

Геймърите често са много критични към въвеждането на каквито и да било нови елементи в своите мрежи, тъй като винаги се страхуват от добавянето, което може да доведе до допълнителна забавяне. Латентността е убиец за онлайн игри и лично съм виждал геймърите да крещят по монитори, когато са изправени пред необичайно дълго време за пинг.

Някои разглеждат VPN критично, тъй като се чудят как е възможно добавянето на допълнителен слой между тях и сървъра за игри евентуално да намали латентността им. Не забравяйте, че можете да изберете към кой сървър на вашата VPN искате да се свържете.

Свързвайки се с местоположението на сървъра, най-близко до вашия геймърски сървър, е вероятно да видите подобрени тайминги за пинг.

Освен това, множество сървърни местоположения също означава, че ще можете да играете сървъри от страни / региони, които обикновено не можете да.

Мога ли да използвам безплатен VPN?

Има доста безплатни за използване на VPN услуги там, всъщност някои от тях се управляват от добросъвестни компании за интернет сигурност като Kaspersky. Въпреки това, често се разглеждат леки технически проблеми при разглеждането им.

 1. Много от безплатните VPN предлагат ограничена честотна лента
 2. Обикновено има много ограничени места и / или сървъри
 3. Сигурността на вашите данни може да бъде съмнителна
 4. Качеството на услугата може да бъде съмнително
 5. Обикновено има ограничения

Помислете за това:

Безплатните доставчици на услуги трябва да печелят приходи от НЯКОЙТО, и тези компании обработват вашите данни.

Колко би струвала VPN услуга?

С изключение на безплатните доставчици на VPN услуги, вероятно можете да очаквате да плащате навсякъде между $ 2- 10 на месец, в зависимост от различни фактори. Характеристиките на плана и периодите на плащане често се отразяват в цената. Колкото по-дълъг период решите да платите предварително, толкова по-ниска ще бъде цената.

Вземете случая с NordVPN, чиито цени са в зависимост от това колко дълъг период сте избрали. Като плащате месечно, цената е 11,95 долара, но ако плащате годишно, цената пада до 5,74 долара на месец. Избирането на тригодишния план намалява до едва 2,75 долара на месец, което е отлична цена.

nordvpn цена

Претеглете ползите от обвързването с услуга в продължение на две или три години спрямо спестяванията, които ще спечелите в сравнение с плащането месечно. Точно в кой момент е сладкото място ще зависи от индивидуалните предпочитания на всеки.

Мога ли да плащам без кредитна карта?

Кредитните карти правят нашия дигитален живот толкова лесен, тъй като те са сигурно средство за прехвърляне на плащания към доставчиците. Но когато става въпрос за VPN услуги, може да ви се стори малко странно да плащате за анонимност, като използвате метод, който е сигурен да се идентифицирате.

За щастие на късно някои доставчици на услуги започнаха да приемат биткойн или друга криптовалута като плащане. За да знаете дали доставчикът на услуги, за който сте избрали, приема Bitcoin, проверете за биткойн знака на страницата с приетите методи за плащане на сайта на VPN.

множество опции за плащане

Разбира се, ако изберете начина на плащане с Bitcoin, няма автоматично подновяване и ще трябва да преминавате през процеса на плащане всеки път, когато подновявате услугата си.

Завършване: Трябва ли наистина да го взема?

Дигиталният свят днес е изпълнен с опасност. Между правителственото приспиване на хакери и измамници запазването на вашата дигитална дейност трябва да бъде норма, а не внимание. Това е особено вярно за обществените мрежи – например GSM или LTE обхвата на вашия мобилен оператор – така че бъдете интелигентни и използвайте VPN.

Позволете ми да споделя един много прост сценарий с вас от личен опит, който имах преди да купя в VPN историята. Седях в кафене с тази млада дама след събитие и си говорехме за безопасността онлайн. Изненада ме, когато спомена, че използва VPN дори на мобилния си телефон, затова я попитах дали сигурността й наистина е застрашена.

Тя ми показа приложението на телефона си, което показва лог от над 30 опита за подслушване само този ден и обясни, че номерът се увеличава или намалява в зависимост от това къде се намира. Това е направо плашещо.

Ако обмисляте да добавите VPN към списъка си с инструменти за сигурност, горещо ви препоръчвам да го направите. Ако НЕ сте, все още ви препоръчвам да го направите. Както скорошното Крак атака ни показа, VPN услуга е необходимост в днешно време. Бъдете в безопасност и не съжалявайте.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map