Suočavanje s sporim internetom tijekom rada COVID-19 od kuće

Od početka Covid-19 pandemija, Davatelji internetskih usluga (ISP) u zemljama širom svijeta trude se nositi se s mnogo većim zahtjevima od uobičajenog propusnog opsega..


To je ponekad rezultiralo provlačenje propusne širine, gdje davatelji internetskih usluga namjerno usporavaju vaše brzine. Ovo im pomaže da bolje upravljaju svojim kapacitetima i osiguravaju da svi dobiju udio u cjevovodu za Internet.

Nažalost, zato što je COVID-19 prisilio većinu radne snage da radi od kuće, bavljenje Internetom koji puže puževim tempom nije baš pogodan za posao..

Propusnost propusnosti tijekom COVID-19

U normalnim okolnostima pružatelji širokopojasnih usluga mogu uravnotežiti opterećenja s obzirom da su konfigurirani za očekivane postupne vremenske aktivnosti podijeljene između kućne i uredske upotrebe. COVID-19 je prisilio velik dio globalne radne snage na posao od kuće, stvarajući anomaliju.

Zbog toga su pribjegli gutanju propusnosti kako bi pomogli njihovim operacijama. Pogledajmo kako prigušivanje propusne širine može utjecati na brzinu kojom trenutno postižete kod kuće.

Prvo, kao prolazno mjerilo moj propusni opseg koji oglašava ISP iznosi 500Mbps i gore i prema dolje. Ako bih pretraživao web stranice s domaćinima, brzine su obično prilično velike;

osnovna brzina Malezija covid19

Vidi izvorni rezultati za testiranje lokalnog poslužitelja

Sad razmotrimo hoću li se u normalnim okolnostima povezati s serverom u Francuskoj;

Francuska brzine-covid19

Vidi originalni rezultati za test servera u Francuskoj

Degradacija u brzini koju primjećujete iznad je normalna jer je Francuska prilično velika udaljenost od mene gdje sam. Kako se udaljenosti povećavaju između dviju točaka, internetske brzine će se malo smanjivati, zajedno s povećanim kašnjenjem (ping).

Međutim, ako bi se iz nekog razloga propusnost smanjila negdje duž veze, tada bih vjerojatno gledao rezultate poput ovog:

ispitivanje poslužitelja za prigušeno povezivanje brzine

Vidi izvorni rezultati za brzinu ugasjenog svjetla na poslužitelju sa sjedištem u Francuskoj

Ako pokušavate pristupiti web mjestu ovim brzinama, siguran sam da bi to bilo vrlo frustrirajuće. U normalnim okolnostima, vjerovatno bismo jednostavno ostavili stvari i vratili se kasnije. Ali ako pokušavate obaviti neki posao – možda telekonferencija ili preuzmete važnu datoteku, stvari mogu postati dirljive.

VPN može pomoći zaobići propusnost propusnosti

Za one koji vam nisu poznati, virtualne privatne mreže (VPN) su alati koji vam mogu pomoći u rješavanju nekoliko stvari – prvenstveno povećanju vaše privatnosti & sigurnost na Internetu. Međutim, oni imaju i neke druge nuspojave poput pomoći zaobići propusnost provlačenja.

Da ilustriram ovo, pokrenuo sam nekoliko VPN-ova tijekom razdoblja kad sam primijetio da mi se propusna mreža smanjuje kao gore. Evo rezultata:

nordvpn brzina france covid19

NordVPN Speedtest – vidi rezultati i cjelovit pregled

cyberghost speed france covid19

CyberGhost Speedtest – vidi rezultati i cjelovit pregled

expressvpn brzina france covid19

ExpressVPN Speedtest – vidi rezultati i cjelovit pregled

surfshark speed france covid19

Surfshark Speedtest – vidi rezultati i cjelovit pregled

Kao što vidite, korištenje VPN-a očito mi je pomoglo da preskočim ograničenja propusnosti. Radio je sa svakim od tih glavnih pružatelja VPN usluga koje sam tada testirao. Iako nije potpuno iste brzine kao što sam inače, i dalje se poboljšava tijekom 2,5 Mbps promatrane bez VPN-a.

Razlog za to su ISP-ovi koji obično selektivno prigušuju propusnost. Zamislite širinu pojasa kao autocestu na kojoj postoje različite trake za promet. Na internetskoj magistrali obično postoje dvije trake – brza i spora. Na temelju svojih metoda sortiranja, davatelji internetskih usluga općenito mogu staviti svoj promet u bilo koji od ovih traka.

VPN-ovi rade tako što stvaraju komunikacijske tunele s uređaja izravno na njihove poslužitelje. Svi podaci koje šaljete duž ovih tunela također su visoko šifrirani. Zbog ovih stvari, davatelji internetskih usluga neće znati kakvu vrstu podataka šaljete i primate.

Imajte na umu da to uvijek neće raditi tako.

Kao što vidite, ako neki davatelj internetskih usluga ne može reći s kakvim podacima radi, sortiranje vas obično postavlja u brzu traku. No postoje i upozorenja za to čak i ako VPN neće raditi. Na primjer, neki davatelji internetskih usluga korisnicima nameću ograničenja podataka. U tim će se okolnostima vaša širina pojasa ugasiti bez obzira na sve.

Jednostavno je koristiti VPN!

Nepoznatim, korištenje VPN-a može zvučati pomalo zastrašujuće. Dopustite da vas uvjerim da je jednostavna kao i većina drugih aplikacija za korištenje. Koraci su prilično ravni;

 1. Prijavite se kod pružatelja VPN usluga
 2. Preuzmite i instalirajte aplikaciju na svoj uređaj
 3. Pokrenite aplikaciju i unesite svoje korisničko ime i lozinku
 4. Odaberite poslužitelj na koji ćete se povezati

Nakon što to učinite, samo koristite Internet kao i obično i ostavite VPN da se samostalno pokreće u pozadini. Uglavnom se uopće neće miješati u način na koji normalno koristite Internet.

Razumijevanje zašto se propusnost smanjuje

Čak i pod normalnim okolnostima, davatelji internetskih usluga koriste prigušivanje propusnosti kako bi nadzirali tko dobiva udio internetskog cjevovoda. Nažalost, to može utjecati na nas kada to najmanje očekujemo.

Koristite svoju internetsku liniju i sve se čini u redu, a onda se odjednom web stranice muče da se otvore i preuzimaju sporo da bi se pretražili. Velike su šanse da je vaš davatelj internetskih usluga smanjio vašu brzinu. To rade iz različitih razloga.

Na primjer, neki davatelji internetskih usluga odvraćaju korisnike od aktivnosti dijeljenja datoteka P2P i umanjit će brzinu onih koji pokušavaju pokrenuti bujice.

U drugim slučajevima, gusti internetski promet u vašem području mogao je uzrokovati da vaš internetski pružatelj selektivno gasi propusnost kako bi uravnotežio opterećenja. Naravno, mogu postojati i drugi razlozi, ali sve u svemu, isključivanje propusnosti uglavnom je po nahođenju davatelja internetskih usluga..

Neki od razloga propusnosti mogu biti uključeni;

 • Izravnavanje opterećenja
  Previše kupaca pokušava koristiti uslugu, tako da ISP pokušavaju uravnotežiti dostupnost.
 • Promjena ponašanja
  Neki davatelji internetskih usluga mogu obeshrabriti velika preuzimanja ili P2P aktivnosti radi uštede na troškovima propusnosti i mogu smanjiti veze ako se ustanovi veliki promet.
 • Gledajući
  Sukobi u ugovorima između davatelja internetskih usluga i odbijanje prilagodbe mogu u nekim slučajevima rezultirati prestankom pokrivača.

Ipak, zahvaljujući COVID-19, čini se da će se barem neki dio radne snage u budućnosti promijeniti, čak i kad je neposredna kriza završena.

Tvrtke (i zaposlenici) počinju shvaćati da rad od kuće nije samo praktičan, već može imati i mnogo pozitivnih implikacija, poput pad razine ugljičnog dioksida oko svijeta.

Zaključak: Prestanite nepravedno bacanje na vlastite

Čak i ako davatelji internetskih usluga rade potpuno, može im trebati neko vrijeme da normaliziraju svoje poslovanje, pogotovo s obzirom na nepoznate ljude koji će ostati u kući ili se vraćati u uredsko okruženje..

Kao takve, vjerojatno ćemo ih vidjeti još neko vrijeme kako usporavaju propusnost protoka. Toplo preporučujem da mnogi od vas koji trebaju daljinski raditi koriste VPN i rade oko ograničenja propusne širine kako bi mogli bezbrižno raditi s bilo kojeg mjesta gdje god odaberete.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map